Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ – Le monde est à toi. Δείτε...

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ – Le monde est à toi. Δείτε το trailer

124
0

Επίσημη Συμμετοχή Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών – 71ο Φεστιβάλ Καννών | Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ – The World Is Yours / Le Monde est à toi
Μια ταινία του Ρομέν Γαβράς

«Ένα διασκεδαστικό heist movie… σαν τον ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟ απ’ την ανάποδη» – INDIEWIRE

«Ένα απολαυστικό γκανγκστερικό έπος στο στιλ του Ταραντίνο»

VARIETY

«Οι ηθοποιοί που απαρτίζουν το δυνατό καστ παίζουν την κωμωδία στα δάχτυλα» – THE HOLLYWOOD REPORTER

 

Σύνοψη

Ο Φρανσουά είναι ένας μικροκακοποιός που ονειρεύεται να γίνει ο επίσημος διανομέας της εταιρίας παγωτών Mr. Freeze στο Μαρόκο και να μπει στον ίσιο δρόμο. Όμως, οι ελπίδες του διαλύονται όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του, μια έμπειρη απατεώνισσα, έχασε όλες τις οικονομίες του στον τζόγο. Η μόνη λύση που του απομένει για να βγάλει τα λεφτά που χρειάζεται, είναι να δεχτεί την πρόταση του αρχηγού της τοπικής συμμορίας και να αναλάβει μια τελευταία «δουλειά» στην Ισπανία. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο -και η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη- όταν η «δουλειά» στραβώνει κι όλος ο περίγυρος του Φρανσουά βρίσκεται μπλεγμένος στην υπόθεση: η κοπέλα που έχει καψουρευτεί, ο ονειροπαρμένος πρώην της μητέρας του, ο οποίος μόλις βγήκε από τη φυλακή, δύο αχώριστοι κι ανεκδιήγητοι τύποι που φαντασιώνονται ότι είναι γκάνγκστερ και, τέλος, η πιο επικίνδυνη απ’ όλους: η γοητευτική μητέρα του!

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Έμπνευση

Πάντα ήθελα να κάνω μια γκανγκστερική ταινία αλλά και το εντελώς αντίθετό της, oπότε προσπάθησα να επαναπροσδιορίσω το είδος μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Μαζί με τους συν-σεναριογράφους μου συγκεντρώσαμε πολλές ιστορίες συζητώντας με δύο φίλους, έναν δικηγόρο κι έναν δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ, καθώς και παρακολουθώντας δίκες. Οι ιστορίες αυτές αποκάλυψαν έναν κόσμο που δεν είχε το μυστήριο ή τη λάμψη των ταινιών του είδους. Τον κόσμο των μικροκακοποιών που είναι πιο κοντά στην κωμωδία παρά στο film noir: άτομα με ευαισθησίες που εμπλέκονται σε αδικήματα, και εξωφρενικές καταστάσεις που είναι, εντέλει, πολύ ανθρώπινες. Αρχικά προβληματιστήκαμε γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι που να μας συνδέει με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Μέχρι την ημέρα που είδα μια γυναίκα να εμφανίζεται σε μια δίκη για να υπερασπιστεί τον γιο της μαζί με τους δικηγόρους του. Κι αυτό μου έδωσε την ιδέα: οι άντρες στην ταινία είναι, ουσιαστικά, αδύναμοι και περιβάλλονται από δυναμικές γυναίκες (όπως ο Φρανσουά που είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στη μητέρα και την κοπέλα του). Δηλαδή, το αντίθετο απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως στις ταινίες. Όταν μίλησα στον πατέρα μου, τον Κώστα Γαβρά, γι’ αυτό το στοιχείο της ταινίας (συγκεκριμένα τη σχέση μητέρας-γιου), μου πρότεινε να δω την ταινία του Ραούλ Γουόλς «Ο Μεγάλος Αμαρτωλός» με τον Τζέιμς Κάγκνεϊ. Και ήταν το κάτι άλλο!

Οι Ηθοποιοί

Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που έκανα την πρώτη μου ταινία (στη διάρκεια των οποίων έκανα μουσικά βίντεο και διαφημιστικά) και ανυπομονούσα να ξαναδουλέψω με ηθοποιούς μεγάλου βεληνεκούς. Ο Καρίμ Λεκλού έδωσε απίστευτο βάθος στον Φρανσουά. Κάτι που ήταν απαραίτητο για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα γιατί είναι ο πιο «φυσιολογικός» μέσα σ’ έναν θεότρελο κόσμο, και ο μόνος με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν οι θεατές. Η επιλογή της Ιζαμπέλ Ατζανί για να παίξει τη μητέρα του Φρανσουά ήταν αυτονόητη! Στα γυρίσματα είναι σαν Ferrari: δεν κρατιέται, δουλεύει ασταμάτητα και τολμάει να κάνει τα πάντα! Όσο για τον Βενσάν Κασέλ, έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε εμφανίσιμο και σούπερ κουλ οπότε σκέφτηκα ότι θα είναι πολύ αστείο να παίξει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα που μπερδεύεται με όσα βλέπει στο διαδίκτυο και είναι η προσωποποίηση της διανοητικής θολούρας που επικρατεί σήμερα. Κάθε φορά που μιλάει, αυτά που λέει είναι τόσο απίθανα κι αδιανόητα που μπορείς να τα ονομάσεις και ποίηση ή σύγχρονη τέχνη! Μου αρέσει να δουλεύω με ερασιτέχνες και το καλύτερό μου είναι να τους συνδυάζω με επαγγελματίες ηθοποιούς. Όταν πετυχαίνει αυτός ο συνδυασμός, το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό και για τις δύο ομάδες: οι ερασιτέχνες βελτιώνονται ενώ οι επαγγελματίες παίζουν πιο «προσγειωμένα». Για τον ρόλο της κόρης του Σκωτσέζου κακοποιού, ζήτησα από τον εξαιρετικό casting director μου να μου βρει ένα κορίτσι από την Γλασκώβη. Βρήκε την Γκάμπι Ρόουζ που ήταν καταπληκτική: είμαι σίγουρος πως έχει μια λαμπρή καριέρα ηθοποιού μπροστά της.

Ισπανία

Επέλεξα το Μπενιντόρμ για τα γυρίσματα γιατί, όταν είχα πάει πιτσιρικάς με κάτι φίλους μου, βρήκα το μέρος ξεκαρδιστικό: θυμίζει το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας αλλά και την Γλασκώβη ταυτόχρονα! Είναι ένα εξωφρενικό σκηνικό, μια πόλη που μπορεί να σε τρελάνει γεμάτη Βρετανούς τουρίστες που κυκλοφορούν γυμνόστηθοι, φωνάζουν κι είναι πάντα έτοιμοι για καυγά.

Ο Τίτλος

Ο τίτλος προέκυψε πολύ εύκολα. Σε αντίθεση με τον «Σημαδεμένο» που ήθελε να κυριαρχήσει στον υπόκοσμο, ο Φρανσουά θέλει μόνο να αποκτήσει ένα μικρό σπίτι και να ζήσει μια ήρεμη ζωή: είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που θέλει να δραπετεύσει από τον υπόκοσμο.

Τζον Λάντις

Ο Τζον Λάντις είναι το ίνδαλμά μου γι’ αυτό και του ζήτησα να κάνει μια cameo εμφάνιση στην ταινία (όπως συνηθίζει και στις ταινίες του πατέρα μου). Όταν ήμουν μικρός είχα λατρέψει τους «Ατσίδες με τα Μπλε», κι εξακολουθώ να τους λατρεύω μέχρι σήμερα. Κάνει και εξαιρετικά βίντεο κλιπ: το “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον είναι δικό του και είναι ένα αριστούργημα! Κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα σε ευφυείς δημιουργίες της ποπ κουλτούρας. Ο Τζον Λάντις είναι πηγή έμπνευσης για μένα!.