Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: Οι δημιουργίες του Athens Film Lab σε...

ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: Οι δημιουργίες του Athens Film Lab σε online πλατφόρμα

129
0
nixtes-premieras

Και οι 7 ήταν υπέροχες
Οι δημιουργίες μικρού μήκους του Athens Film Lab δωρεάν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ | 21-31 Δεκεμβρίου 2020

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σάς προσκαλεί σε μια εορταστική κινηματογραφική βόλτα στην Αθήνα με την online προβολή των επτά ταινιών μικρού μήκους που είχαν αναδειχθεί από το Athens Film Lab, από την ασφάλεια του σπιτιού σας.
Έως ότου ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία και καταφέρουμε να απολαύσουμε και πάλι σινεμά, όπως του αξίζει, στη μεγάλη οθόνη, σε κλειστές και υπαίθριες αίθουσες, γιορτάζουμε μαζί σας τα Χριστούγεννα προσφέροντας δωρεάν, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.aiff.gr), τις επτά υπέροχες ταινίες μικρού μήκους του εκπαιδευτικού προγράμματος Athens Film Lab που κλείνουν φέτος πέντε χρόνια κινηματογραφικής ζωής:
Οι καθιερωμένοι/-ες πλέον δημιουργοί Ζακλίν Λέντζου, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Νίκος Πάστρας, Νατάσσα Ξύδη, Σύνη Παππά, Αριστοτέλης Μαραγκός και Ορφέας Περετζής μάς χαρίζουν την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά τους πάνω στην Αθήνα και μαζί μια ευκαιρία να δούμε την πόλη μέσα από τη νέα μας -προσωρινή- πραγματικότητα της καραντίνας και να την αγαπήσουμε ξανά.

To Athens Film Lab και οι ταινίες που θα προβληθούν

ATHENS FILM LAB

To 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινίασε το Athens Film Lab, ένα παράλληλο τμήμα κινηματογραφικής δημιουργίας με στόχο την υποστήριξη και προώθηση νέων κινηματογραφιστών/-ριών μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων, ομιλιών και pitching sessions με Έλληνες/-ίδες και ξένους/-ες παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Ταυτόχρονα το θέμα του εργαστηρίου ήταν και η ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας και η προώθηση των στοιχείων που την καθιστούν διαχρονική μητρόπολη, σταυροδρόμι ιδεών και ιδανικό τουριστικό
προορισμό.

Οι επτά ομάδες που διακρίθηκαν και δημιούργησαν τις μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, προέκυψαν από 21 επιλεγμένες ομάδες παραγωγής, οι οποίες συμμετείχαν σε μία σειρά εργαστηρίων γύρω από την παραγωγή, το σενάριο και την σκηνοθεσία.
Την επιμέλεια του Athens Film Lab είχε η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου ενώ από την
κινηματογραφική κοινότητα συμμετείχαν στην επιλογή των προτάσεων και την εκπαίδευση των νέων δημιουργών καταξιωμένοι/-ες επαγγελματίες από την Ελλάδα όπως οι: Νίκος Γραμματικός (Σκηνοθέτης), Γιούλα Μπούνταλη (Σεναριογράφος), Ηλιάνα Ζακοπούλου (ΕΚΚ), Γιάννης Δασκαλοθανάσης (Διευθυντή φωτογραφίας), Γιώργος Τσούργιαννης (Παραγωγός), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος), Αμάντα Λιβανού (παραγωγός) και ’γγελος Φραντζής (σκηνοθέτης).

Οι συμμετέχοντες/-ουσες παρακολούθησαν επίσης ένα σεμινάριο από τους Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
και Θανάση Παπαντωνόπουλο, σχετικά με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους θεατές (SDH), καθώς και την Ακουστική Περιγραφή (Audio Description) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα εφόδια για την Προσβασιμότητα στον κινηματογράφο.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/-ουσες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους και σε αναγνωρισμένους/-ες εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.
Οι επτά ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν επάξια και τη χρηματοδότηση του προγράμματος,
αξίας 7.000 ευρώ η καθεμία, για την ολοκλήρωση των ταινιών τους και τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια ειδική, λαμπερή προβολή στον κατάμεστο κινηματογράφο Δαναό.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (σε σειρά αλφαβητική)

ΑΚΡΥΛΙΚΟ του Νίκου Πάστρα
Η πρώτη φορά ενός 16χρονου κοριτσιού γίνεται η αφετηρία για ένα συναισθηματικό ταξίδι ενηλικίωσης και συμφιλίωσης με το θάνατο, μέσω της μουσικής και της δύναμής της.
Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη
Ηθοποιοί: Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Κωστής Χαραμουντάνης, Sissi Rada

ASTROMETAL του Ευθύμη Kosemund Σανίδη
Δύο αγόρια και μια κοπέλα ετοιμάζονται για clubbing στην καρδιά της Αθήνας. Φτάνοντας εκεί, θα αντικρίσουν ένα άδειο club με τη μουσική να παίζει στη διαπασών.
Παραγωγή: Δέσποινα Σιφνιάδου
Ηθοποιοί: Μιχάλης Σαράντης, Θάλεια Παπακώστα, Γιάννης Νιάρρος, Τίτα Μπονάτσου

CRUISER του Αριστοτέλη Μαραγκού
Eίναι άλλη μια νύχτα στο 24ωρο βενζινάδικο στα όρια της Αθήνας. Ο Βλάσης ξεκινά την νυχτερινή του βάρδια. Ο Στέφανος, ένας μεσήλικας νταλικέρης. Δύο ήρωες εκμυστηρεύονται τις σκέψεις και τα όνειρα τους, παγιδευμένοι στην Αθηναϊκή νύχτα. Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστείο και το τραγικό, θα μοιραστούν τις ιστορίες τους σε μια προσπάθεια να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και τι σημαίνει να είσαι έτοιμος για το ταξίδι.
Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Νικούλης, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Θωμάς Νικούλης

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ της Σύνης Παππά
Η Τίνα, παιδί-θαύμα στην ραπτική ρούχων, παίρνει μέρος στον αποκριάτικο διαγωνισμό κοστουμιού ντυμένη Πιγκουίνος και χάνει το πρώτο βραβείο από το Χανουμάκι. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τα προτερήματα της νικητήριας στολής έρχεται αντιμέτωπη με μια καθοριστική αλήθεια.
Παραγωγή: Μάρια Ρεπούση
Ηθοποιοί: Μαίρη Καραζήση, Κατερίνα Λαζοπούλου, Αλέξανδρος Δήμος, Ίριδα Μπαγλανέα, Στάθης Αποστόλου, Δημήτρης Αμπατζής, Τάσος Σακκέτος, Ραφίκα Σαουίς

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΥ του Ορφέα Περετζή
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία και κινηματογραφημένο στο ίδιο το διαμέρισμα που συνέβησαν όλα, “H Ζωή ενός Νεκρού” περιγράφει την υπερβατική εμπειρία ενός νεαρού κινηματογραφιστή που μπαίνει στο διαμέρισμά του Θείου του λίγες μόνο μέρες μετά τον μυστηριώδη θάνατό του.
Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος
Ηθοποιοί: Απόστολος Κολοκυθάς, Σταμάτης Λόγος, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Τσέλιου, Μαρίζα Πελεκάνου

HIWA της Ζακλίν Λέντζου
Στην Αθήνα του Jay, ο ήλιος δεν είναι αρκετός. Κοιτάς κατάματα, χωρίς να τυφλωθείς.
Παραγωγή: Βίκυ Μίχα
Ηθοποιοί: Jay Melchor Lopez, Jerahmeel Zsara Lopez, Kirsten Tisha Luis

-1 της Νατάσσας Ξύδη
Καλοκαίρι στην Αθήνα και όλα είναι γκρι εκτός από τα φούξια μαλλιά της δεκαπεντάχρονης ερωτευμένης Έλσας. Και τα όνειρα; Έχουν χρώμα τα όνειρα;
Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα, Μάνος Παπαδάκης
Ηθοποιοί: ’ννα Κλάδη, Δημήτρης Κίτσος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κοτσυφάς, Andrian Frieling, Marlene Kaminsky, Gaia Kamer Nousias

Για τις διαδικτυακές προβολές του Athens Film Lab από τις 21 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 επισκεφθείτε το online.aiff.gr