Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ – 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ – 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

109
0

Μετά από μια αξιόλογη πορεία και παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, ως σκηνοθέτης μικρού μήκους ταινιών και ντοκιμαντέρ αλλά και ως παραγωγός στην ταινία «Το Πλοίο για την Παλαιστίνη», ο Παντελής Καλατζής, το κινηματογραφικό παιδί του Κούνδουρου, μας παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους σκηνοθετική δουλειά με τίτλο “ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ”. Πρόκειται για ένα περιπετειώδες θρίλερ με ήρωα έναν νεαρό άνδρα που ερευνώντας τη δολοφονία του καλύτερού του φίλου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μυστική αδελφότητα σε μια σκοτεινή, γεμάτη πειρασμούς Αθήνα.
Η ταινία ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ του Παντελή Καλατζή αφηγείται την ιστορία του Φίλιππου, ενός δημοσιογράφου που ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. Η άγρια δολοφονία του αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του Στέργιου, ανατρέπει τη ζωή του ενώ ο ίδιος γίνεται ο επόμενος στόχος. Ψάχνοντας απαντήσεις, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου κατά περίεργο τρόπο πολλοί τον βοηθούν στην αναζήτησή του. Είναι όμως τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μια καλοστημένη παγίδα; Σύντομα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του φίλου του συνδέεται με μια κοινή δημοσιογραφική τους έρευνα από το παρελθόν. Θα βρει τη Νικολέτα, μια νεαρή ζωγράφο και κοπέλα του Στέργιου, που του δίνει νέα δεδομένα για την υπόθεση και μαζί αναζητούν τη λύση του μυστηρίου. Αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα φύγουν μακριά ή αν θα γίνουν “Μαριονέτες” στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική ταινία μυστηρίου που μέσα από συνεχείς αναζητήσεις και ανατροπές ψυχογραφεί τους ήρωές της, φέρνοντάς τους πολλές φορές αντιμέτωπους με την άλλη πλευρά του εαυτού τους, ενώ θέτει ερωτήματα όπως: μήπως τελικά όλοι γινόμαστε, ενσυνείδητα ή μη, “μαριονέτες” και κρεμόμαστε από τα νήματα ενός συστήματος; Μήπως υποκινούμαστε και εξυπηρετούμε σκοπούς που δεν συνειδητοποιούμε; Μπορούμε να ξεφύγουμε ή παραμένουμε “μαριονέτες”;

Οι ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ αποτελούν μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές παραγωγές της φετινής κινηματογραφική χρονιάς, συγκεντρώνοντας στο καστ μεγάλα ονόματα ελλήνων ηθοποιών: Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κιμούλης, Γιούλικα Σκαφιδά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρανιώτης, Ναταλία Δραγούμη, Τάσος Νούσιας,  Κλέλια Ρένεση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης. Το σενάριο είναι των Αλέξη Γεωργούλη, Λάζαρου Μπαλαούρα και Παντελή Καλατζή. Η μουσική είναι του Γιώργου Αλκαίου, η σκηνοθεσία του Παντελή Καλατζή και η παραγωγή της Showtime Productions.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
Με τις ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Τόσο σεναριακά όσο και στην κινηματογράφηση. Δούλεψα πάρα πολύ πάνω στην χρωματική παλέτα της ταινίας, ώστε ο θεατής να δει όντως τη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας σε μια ταινία που ήθελα να είναι γρήγορη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην αφήγηση της.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.  Το βασικό μας μέλημα ήταν να επιλέξουμε τα άγνωστα για τον θεατή σημεία της  Αθήνας, αυτά που δεν έχει δει έως τώρα.  Αυτή η προσπάθεια κράτησε σχεδόν έναν χρόνο. Όλη η ομάδα δούλεψε για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που ήταν η δημιουργία μιας άγνωστης και σκοτεινής Αθήνας, κάτι που ταιριάζει στη συνολική ατμόσφαιρα της ταινίας.

Η ταινία είχε στο σύνολο της πολύ δύσκολα γυρίσματα. Υπάρχει σκηνή στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα ,  όπου όλα έπρεπε να λειτουργούν σωστά, γύρισμα, χορογραφία και όλα σε συγκεκριμένους χρόνους, αλλά με πολύ οργάνωση και προσπάθεια τα καταφέραμε. Επίσης υπάρχουν στην ταινία σκηνές δράσης όπου έπρεπε να δουλέψουμε πολύ πάνω στην αληθοφάνεια των κινήσεων και ουσιαστικά ο Αλέξης έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μάθει να τρώει ξύλο, κάτι που πολλές φορές έβγαλε γέλιο αλλά και άγχος. Η ταινία γυρίστηκε χειμώνα και λόγω των πολλών εξωτερικών γυρισμάτων αντιμετωπίσαμε πολύ κρύο, ειδικά στην Πάρνηθα. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τους ηθοποιούς, να μπορέσουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες συνθήκες.
Στην επιλογή του καστ στάθηκα πολύ. Ήθελα να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου και για τον λόγο αυτό  συζητήσαμε πολύ με όλους τους ηθοποιούς πάνω στο σενάριο και στο είδος της ταινίας πριν την έναρξη της συνεργασίας μας.  Είναι όλοι τους μοναδικοί ηθοποιοί και στην ταινία τους βλέπουμε σε ρόλους που δεν τους έχουμε συνηθίσει. Είναι τιμή για κάθε σκηνοθέτη να δουλεύει με ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών.

Η μουσική ήταν κάτι που με απασχόλησε πολύ. Τόσο η μουσική όσο και το sound design παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια ταινία. Η μουσική τονίζει τα συναισθήματα και ολοκληρώνει την ταινία. Ο Γιώργος Αλκαίος ανέλαβε για πρώτη φορά τη μουσική επένδυση μιας ταινίας αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τι πραγματικά ήθελα και με πολύ συζήτηση πάνω στο συναίσθημα της κάθε σκηνής φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ δημιουργικός.

Πιστεύω ότι οι ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ είναι μια ταινία που θα μπορούσε ο καθένας  να ταυτιστεί –  άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.  Στη ζωή μας, θέλοντας ή μη, όλοι μας έχουμε υπάρξει Μαριονέτες. Στην ταινία το βασικότερο δίλημμα του κεντρικού ήρωα είναι η διαχείριση των συναισθημάτων του, αν θα φύγει μακριά ή αν τελικά θα γίνει και αυτός μια Μαριονέτα στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος.
Με τις ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ έκανα ένα μεγάλο ταξίδι, από την γραφή της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση και την τελική προβολή της ταινίας. Τα συναισθήματα  αμέτρητα και το άγχος μεγάλο, αλλά στο τέλος υπάρχει μόνο χαρά. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία…
Τώρα ετοιμάζω το σενάριο για την επόμενη ταινία μου. Θα είναι και πάλι μια περιπέτεια μυστηρίου αλλά με πολύ διαφορετική προσέγγιση….