Home Κινηματογραφικά Fanny and Alexander

Fanny and Alexander

152
0

Το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Weird Wave στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συνεχίζεται με την ταινία «Φάννυ και Αλέξανδρος.». Μια αυτοβιογραφική «ταινία -απολογισμός» του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη, η οποία συγκεντρώνει όλες τις στιλιστικές και θεματικές αναφορές των προηγούμενων μεγάλων δημιουργιών του.

Έχοντας κερδίσει τέσσερα Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία, Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κουστουμιών) και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, είναι οικουμενικά αναγνωρισμένη ως αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα σε ένα ιδανικό περιβάλλον, μέχρι που η ζωή τους συγκλονίζεται από την απώλεια του  πατέρα τους. Ο δεύτερος γάμος της μητέρας τους μ’ έναν σαδιστή και αυταρχικό κληρικό, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους απάνθρωπους καταναγκασμούς του εκκλησιαστικού πουριτανισμού. Ο μικρός Αλέξανδρος όμως, με όχημα τα όνειρα του, Θα αντισταθεί ενστικτωδώς αλλά και σθεναρά, στις επιβολές της αρρωστημένης χριστιανικής ηθικής.

 

Κάποτε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έγραψε: “Πάντα είχα την ικανότητα να δένω τους δαίμονές μου στο άρμα μου. Και μ’ αυτόν τον τρόπο τους ανάγκασα να γίνουν χρήσιμοι”. Ο άνθρωπος αυτός είχε δαίμονες, το δίχως άλλο. Σαφώς εστίαζε στις μακάβριες και δυσάρεστες πτυχές της ζωής.  Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918. Αν και μεγάλωσε με σχετική άνεση ως γιος πάστορα στη Στοκχόλμη, η πρώτη του ανάμνηση ήταν όταν ξέρασε πάνω του χυλό. Κοιμόταν μαζί με τη μητέρα του μέχρι τα τέσσερά του, όταν η γέννηση της αδελφής του, ενός “χοντρού τερατώδους πλάσματος” όπως το έθεσε ο ίδιος, διέλυσε την τάξη της ζωής του….