Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα Απεβίωσε ο Sir Sean Connery

Απεβίωσε ο Sir Sean Connery

149
0
Sean-Connery

Έφυγε από την ζωή ο αγαπημένος μας ηθοποιός, Sean Connery, σε ηλικία 90 ετών.
Η οικογένειά του και συγκεκριμένα ο γιος του, ανακοίνωσε πως πέθανε ήρεμα στον ύπνο του  “unwell for some time”

“We are all working at understanding this huge event as it only happened so recently, even though my dad has been unwell for some time,” he told the BBC. “A sad day for all who knew and loved my dad and a sad loss for all people around the world who enjoyed the wonderful gift he had as an actor.”.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Thomas Connery γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1930 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Ταλαντούχος, ταπεινός και πολυβραβευμένος ηθοποιός αλλά και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου, ο Sean Connery έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον πράκτορα 007, James Bond.

Πέρα από αυτόν όμως είχε συγκλονιστικές ερμηνείες όπως π.χ. Murder on the Orient Express (1974), The Man Who Would Be King (1975), The Name of the Rose (1986), Highlander (1986), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), The Hunt for Red October (1990), Dragonheart (1996), The Rock (1996).

Στα δεκαπέντε του ο Connery σταμάτησε το σχολείο για να καταταγεί στο Βασιλικό Ναυτικό. Για να ζήσει και να βοηθήσει την οικογένεια του δούλεψε ως γαλατάς, οδηγός λεωφορείου ναυαγοσώστης και αργότερα ως μοντέλο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου. Εκεί μια φοιτήτρια του έδωσε το όνομα Sean επειδή της θύμιζε τον πατέρα της. Το όνομα του άρεσε και το κράτησε.

Το 1950 γίνεται διαγωνισμός στην Σκωτία ,για το Mr. Universe, στον οποίο ο Connery συμμετείχε κατακτόντας την 3η θέση.

Το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε στο Λονδίνο το 1951, συγκεκριμένα στο θεατρικό «South Pacific».

Η άνοδος του Connery έγινε με τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Συνολικά πήρε μέρος σε 7 ταινίες (6 παραγωγής της EON και 1 ανεπίσημη αναπαραγωγή του Thunderball από την Warner Bros).

Sean-Connery-died

Ταινίες:

Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο (Dr No., 1962)

Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με αγάπη (From Russia with love, 1963)

Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου (Goldfinger, 1964)

Επιχείρηση Κεραυνός (Thunderball, 1965) (ανεπίσημη)

Ζεις μονάχα δυο φορές (You only live twice, 1967)

Τα Διαμάντια είναι παντοτινά (Diamonds are forever, 1971)

Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ (Never say never again, 1983)

Βραβευμένος με Oscar Β’ Ανδρικού ρόλου & Χρυσή Σφαίρα, για το ρόλο του Malone, ενός Ιρλανδού αστυνομικού στην ταινία «The Untouchables» (1987) ενώ υπήρξε και υποψήφιος για Oscar Β’ Ανδρικού ρόλου και Χρυσής Σφαίρας για το Indiana Jones and the Last Crusade (1989) όπου υποδήθηκε τον πατέρα του Indiana Jones. Τον ίδιο χρόνο το περιοδικό People τον ανακήρυξε ως τον πιο σέξυ άνδρα της χρονιάς ενώ το 1990 του απονέμονται βραβείο BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).

Το 1995 του απονεμήθηκε από την ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου του Los Angeles το βραβείο Cecil B. Demille για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων βραβείων έχει και το Legion dΑ Honeur και το Commandeur des Arts and des Lettres, από την Γαλλία.

Τον Ιούλιο του 2000 λαμβάνει τον τίτλο Sir από την Βρετανική κυβέρνηση, αν και δυο χρόνια πριν είχε αρνηθεί την ίδια τιμή για πολιτικούς λόγους.