Home Κινηματογραφικά Κινηματογραφικά Νέα 7o Athens Open Air Film Festival: H Παρέα των Λύκων

7o Athens Open Air Film Festival: H Παρέα των Λύκων

135
0
Open Air Film Festival

7o Athens Open Air Film Festival «Η Παρέα των Λύκων» (The Company of Wolves, 1984)

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 | 21:30

Πειραιώς 260 | Είσοδος ελεύθερη (Ακατάλληλο για ανηλίκους)
Η «Παρέα των Λύκων» είναι η πρώτη ταινία που θα προβάλει το 7o Athens Open Air Film Festival στο πλαίσιο του αφιερώματος «British Gothic», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Μία σαγηνευτική ιστορία ενηλικίωσης και ένα από τα αδιαφιλονίκητα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες, διά χειρός του Νιλ Τζόρνταν.
Λάτρης των κάθε λογής σκοτεινών παραμυθιών, ακόμα κι όταν τα έντυνε με σύγχρονο, ρεαλιστικό μανδύα, ο Νιλ Τζόρνταν βρήκε στις σεξουαλικά φορτισμένες «διασκευές» κλασικών παιδικών αφηγημάτων από τη Βρετανίδα συγγραφέα Άντζελα Κάρτερ την ιδανική πρώτη ύλη για το δεύτερο φιλμ του. Ίσως η πιο αυθεντική, σαν ατμόσφαιρα, ταινία που έγινε ποτέ στο πνεύμα των ζοφερών ιστοριών των αδελφών Γκριμ, η «Παρέα των Λύκων» βάφει τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας στο πορφυρό χρώμα του αίματος που του ταιριάζει, ανασύροντας στην επιφάνεια κάθε υπόγεια, απαγορευμένη πτυχή του και ανανεώνοντας ευφάνταστα όχι μόνο το διάσημο παραμύθι αλλά και την κινηματογραφική μυθολογία του λυκανθρωπισμού.

Open Air Film FestivalOpen Air Film Festival

Μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς της για «άνδρες που είναι τριχωτοί από μέσα», η δεκατριάχρονη ηρωίδα θα γιορτάσει το τέλος της αθωότητας και τη μύηση στη γυναικεία της φύση και τα επικίνδυνα παιχνίδια της αποπλάνησης. Και ο Τζόρνταν θα ξετυλίξει την ενηλικίωσή της με την παραπλανητική δομή της αφήγησης μέσα στην αφήγηση και εικονογραφώντας την με την παραισθησιογόνα υφή των ονείρων, όπου η διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, την αλήθεια και τον μύθο, παραμένει σαγηνευτικά θολή. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80 και ένα από τα αδιαφιλονίκητα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.
Σκηνοθεσία: Nιλ Τζόρνταν
Πρωταγωνιστούν: Άντζελα Λάνσμπερι, Ντέιβιντ Γουόρνερ, Σάρα Πέρσον

Διάρκεια: 95′

Το Athens Open Air Film Festival συνεργάζεται και φέτος με το British Council, διοργανώνοντας το αφιέρωμα British Gothic. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα αφιέρωμα στην ιδιαιτέρως αγαπητή κληρονομιά του γοτθικού τρόμου, προβάλλοντας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες μερικά από τα αριστουργήματα του είδους.