Home Ανταποκρίσεις Συναυλίες Mastodon live report: Αποκαθήλωση των Mastodon

Mastodon live report: Αποκαθήλωση των Mastodon

452
0
Φωτογραφίες Αφροδίτη Ζαγγανά

Οι Mastodon, όπως γράψαμε και πριν το live, είναι ένα γκρουπ που με τις δισκογραφικές δουλειές τους έχουν πάει την μουσική σε άλλα μονοπάτια, έχουν δώσει την δικιά τους σφραγίδα αλλάζοντας πολλά στο χώρο του metal.

Αυτή η πολυπλοκότητα των κομματιών τους, οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις τους, η συμμετοχή στα φωνητικά όλων των μελών του γκρουπ, είναι που τους κάνουν ένα ξεχωριστό μουσικό μοντέλο. Το «μειονέκτημα» του γκρουπ που είναι πολύ μεγάλο και βασικό είναι οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Έως τώρα όσες φορές εγώ τους έχω δει δυστυχώς αυτό που άκουγα στο σπίτι μου δεν αποδιδόταν στα live, και μάλιστα σε βαθμό που αν δεν ήξερε κάποιος τα κομμάτια του γκρουπ και δεν ήταν εξοικειωμένος και τους έβλεπε για πρώτη φορά σίγουρα δεν θα καταλάβαινε τίποτα από αυτά που παίζανε. Ανυπομονούσα λοιπόν να δω τους Mastodon από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα παίξουν στο Academy, σε ένα χώρο όπου από τότε που άνοιξε έχω δει αρκετά live και ηχητικά ήταν όλα από πολύ καλά έως άψογα.

mastodon_016

Ο κόσμος ήταν πολύς, δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος, αλλά είχε πολύ κόσμο. Το ηχητικό πρόβλημα ήταν σαφώς βελτιωμένο από τα προηγούμενα live αλλά και πάλι έλειπε η καθαρότητα στις κιθάρες με αποτέλεσμα οι πολλές δισολίες και τα ωραία ρυθμικά riff να χάνονται μέσα σε ένα ενοχλητικό βουητό. Η μία από αυτές δεν ακουγόταν καλά, σε πολύ λίγα σημεία καταλάβαινες ότι βγαίνει ήχος, παρόλο που ο κιθαρίστας Bill Kelliher έπαιζε ασταμάτητα. Αντίθετα ο ήχος της κιθάρας του Brent Hinds ήταν στα πάνω του αλλά το μικρόφωνο που χρησιμοποιούσε ήταν ένα κλικ παρακάτω.

Πάμε στον μπασίστα Troy Sanders όπου φωνητικά είχε καλές στιγμές αλλά και πολλές μέτριες, στο πως έπαιξε τώρα δεν ξέρω πως να το τοποθετήσω, αλλά νομίζω ότι δεν έπαιζε και πολύ.
Η ένταση που είχαν δώσει στις μπότες, των drums, πού ήταν στα κόκκινα, κάλυπταν το υποτιθέμενο παίξιμο του Troy που δυστυχώς περίμενα να σκάβει αλλά δεν…
Το όπλο της μπάντας έχει ονοματεπώνυμο, είναι ο drummer Brann Dailor που παίζει παπάδες, τραγουδάει-ερμηνεύει πολύ ωραία, δίνει χρώμα στα κομμάτια και αν ο ηχολήπτης δεν το έθαβε σε κάποια σημεία θα ήταν ακόμα καλύτερα.

mastodon_018

Όπως καταλαβαίνετε η άποψη μου για το live δυστυχώς δεν είναι θετική. Ο κόσμος που βρέθηκε στο Academy δεν φαινόταν και πολύ ενθουσιασμένος πέραν κάποιων μικρών στιγμών. Από όσους βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 30/08 στο Academy, οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύω ότι γνώριζαν καλά τους Mastodon και τα κομμάτια τους, αλλά παρόλο που είχαν την δίψα να ακούσουν αυτό το ξεχωριστό γκρουπ να αποδίδει τα μέγιστα, όσο και να έσπρωξαν την διάθεση τους να ανέβει για να δουν θετικά όλο το σκηνικό στο τέλος μάλλον έμειναν με μια πικρή γεύση, μιας και έλειπε πάλι αυτό το «κάτι» που περιμέναμε όλοι να ακούσουμε. Δεν έχω πολλές στιγμές να θυμάμαι, θα σταθώ στα σημεία που ακούστηκαν τα “Oblivion” & “Motherload”, εν συνεχεία στο “Wolf Is Loose” στο τέλος με το “Blood and Thunder” αλλά και στο καταπληκτικό “Ember City”.

Με την λήξη του live ο μονόλογος του drummer για τις καταπληκτικές ντομάτες της Ελλάδας και το ευχαριστώ για το πολύ ζεστό κοινό της Αθήνας ήταν στα highlights της βραδιάς και μας υποσχέθηκε ότι με την κυκλοφορία του νέου LP θα επανέλθουν.

Μέχρι τότε κάνουμε υπομονή και περιμένουμε να μας διαψεύσουν για όσα γράψαμε παραπάνω… Τα λέμε στην επόμενη NOIZERS!!!