Home Events Ανταποκρίσεις GIMME SHELTER FILM FESTIVAL: Ανταπόκριση στη Τεχνόπολη, Ημέρα 3η

GIMME SHELTER FILM FESTIVAL: Ανταπόκριση στη Τεχνόπολη, Ημέρα 3η

171
0
Whereswilder-at-Gimme-Shelter-festival-17
Whereswilder at Gimme Shelter festival. photo: afternoiz - Jo Gogou

Επιτέλους το Gimme Shelter Film Festival πήρε πνοή στις 11 Ιουνίου στην τεχνόπολη. Ένα φεστιβάλ που ήδη λόγω της κατάστασης που βιώσαμε αλλά και βιώνουμε λόγω covid, ακυρώθηκε αρκετές φορές μέσα στη χρονιά. Ένα festival που μιλά για την μουσική μέσα από τον χώρο του κινηματογράφου, με αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και ομιλίες ειδικών αν θέλεις.

Ετοιμάζεται ακόμα ένα όμως, οπότε stay tuned.

Λίγα λόγια

Η πρώτη ημέρα είχε το ντοκιμαντέρ Phil Lynott: “Songs For While I’m away”, μουσική επένδυση από τους Remember Lizzy,  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ¨Fade Away Photo Exhibition”, με αντιπροσωπευτικά έργα των φωτογράφων Χρήστου Κισσατζεκιάν, Jo Brent και Lindsay Melbourne. Ομιλητές της βραδιάς ήταν οι: Xάκος Περβανίδης (Metal Hammer),  Xάρης Συμβουλίδης και ο Σάκης Φράγκος (RockHard), σε συντονισμό του Δημήτρη Παπανδρέου.

Η δεύτερη ημέρα είχε το ντοκιμαντέρ “Don’t Go Gentle: A Film About IDLES” και τους Bazzouka όπου και βρεθήκαμε. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ.

Πάμε στην τρίτη και τελευταία ημέρα, την Κυριακή 13 Ιούνιου, όπου και απολαύσαμε τους Honeybadger Band, τους Whereswilder, και την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που μιλά για την ελληνική σκηνή, με τίτλο ‘Η εποχή της άρνησης του θανάτου / Documentary’!

*Να προσθέσουμε πως στην είσοδο του Gimme Shelter Film Festival υπήρχε ένα μικρό περίπτερο με το merch όσων πήραν μέρος, κάτι που καλό είναι να κοιτάμε και να βοηθάμε όσο γίνεται.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Οι πόρτες άνοιξαν λίγο πριν το ρολόι δείξει 20:00 και με έναν καιρό άστατο, που δεν ήξερες πραγματικά τι θα συμβεί. Στην σκηνή βρέθηκαν οι Honeybadger Band, όπου και μας καλως όρισαν σε αυτό το mini festival μουσικής και κινηματογράφου, Gimme Shelter Film Festival .

Honeybadger

Να πούμε πως οι Honeybadger κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες τη νέα τους δουλειά με τίτλο ‘Pleasure Delayer’ και κυκλοφορεί από την Made of Stone Recordings. Βρέθηκαν λοιπόν να ανοίγουν στην ουσία το φεστιβάλ και να τα δίνουν όλα στον κόσμο που ήδη είχε ξεκινήσει να μαζεύετε. Όχι ο κόσμος δεν ήταν αρκετός, για ένα live όμως μετά από τόσο καιρό και με βάση τα νέα δεδομένα, το λες και οκ, ειδικά μετά από τόση σιωπή συναυλιακά.

Τα έδωσαν όλα επι σκηνής. Δυνάμωσαν την ένταση και παρουσίασαν νέα κομμάτια, όπως αναφέραμε, από τη νέα τους δουλειά.

Whereswilder

Για την συνέχεια έρχονται οι Whereswilder, μέσα από τον χρόνο, για να μας δώσουν μια άλλη πνοή, μέσα από τη δουλειά τους ‘Yearling‘, που μόνο αδιάφορη δεν είναι! Ψυχεδέλειες των 60’s που δένουν με το σήμερα, δίνοντας και μια πιο μοντέρνα stoner επέκταση. Ένταση, πνοή και ένα άρωμα αισιοδοξίας, μπορείς να πεις ότι νιώσαμε όσοι βρεθήκαμε εκεί και κουνούσαμε όποιο σημείο του σώματος μας μπορούσαμε, αφού βρισκόμασταν καθημένοι σε βιδωμένες θέσεις (ω ρε τι ζούμε).

Στην συνέχεια έχουμε την εισαγωγή και μια όμορφη κουβέντα από τον Δημήτρη Παπανδρέου (Fairplay), την Εύα Κολόμβου (Bookings, Production, Art Direction An Club), τον Χρήστο Δανιηλίδη (σκηνοθέτης της ταινίας) και τον Δημήτρη Παναγιωταράκο (DJ | Μουσικός). Δυστυχώς δεν κατάφερε να παρευρεθεί και ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (Planet of Zeus), κάτι που θα είχε ίσως και μια διαφορετική νότα στον λόγο, καθώς όχι είναι απλά χείμαρρος αλλά και εξαιρετικός ατακαδόρος.

Βασικό θέμα ήταν η μουσική, η διαβίωση και το σήμερα. Όμορφες κουβέντες αλλά και προβληματισμοί που ξεχειλίζουν ακόμα και μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό, που έκανε όπως μάθαμε τρία χρόνια για να καταφέρει να προβληθεί.

“Αν υπάρχουν ακόμα παιδιά που ακούνε λαϊκά, τότε πρέπει να προστατευθούν από την Unesco”.
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος | Planet of Zeus

Η εποχή της άρνησης του θανάτου / Documentary

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται συγκροτήματα, μουσικοί και άνθρωποι μέσα από τον χώρο όπως:
Planet of Zeus, 1000mods, Nightstalker, Deaf Radio & Whereswilder, Δημήτρης Παναγιωταράκος, Νικόλας Χρηστάκης, Κώστας Βάμβουκας, Κώστας Κατσάπης Χρήστος Ιωαννίδης, Μπάμπης Χαμαλίδης κ.α

Ένα ντοκιμαντέρ που δεν έχει λίγα να δώσει, με στοχευμένα θέματα που αφορούν το είδος της μουσικής, το πέρασμα του χρόνου, την ιστορία και όλα αυτά που ρε γαμώτο μας έχουν λείψει.
Μπορώ να πω πως οι κουβέντες του Αργύρη απο Nightstalker και του Σεραφείμ απο Planet, ήταν αυτές που μου έχουν μείνει έως σήμερα.

Για όσους ενδιαφέρονται από την Βόρεια Ελλάδα, να αναφέρουμε πως το ‘Η εποχή της άρνησης του θανάτου’, θα είναι στο πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης /  μαζί με άλλα 71 ντοκιμαντέρ.