Home Στήλες Unsung Heroes Unsung Heroes: The Monks – Oι πατεράδες του Feedback

Unsung Heroes: The Monks – Oι πατεράδες του Feedback

210
0
The Monks-αφιερωμα 2

Για αυτή τη βδομάδα, σαν unsung heoroes διάλεξα τους Monks.

Οι Monks ήταν αμερικάνοι φαντάροι που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Κόουλμαν στο Γκελνχάουζεν της Φρανκφούρτης. Αρχικά ονομαζόταν The 5 Torquays και παίζανε στάνταρ ροκενρολ επιτυχίες της εποχής, όλα αυτά το 1964. Εκεί κάπου κυκλοφορούν και ένα 45αρι (σινγκλ θέλετε να το πείτε, 7ιντσο θέλετε να το πείτε, πείτε το και Θρασύβουλο , δισκάκι 45 στροφών τελοσπάντων ήταν) το “There she walks/ Boys are boys” που όμως δεν είχε εμπορική επιτυχία.
The Monks-αφιερωμα 2

The Monks-αφιερωμα-1

Η τύχη τους γύρισε όταν ανακαλύφθηκαν από δύο Γερμανούς φοιτητές. Ο Καρλ-Χάινς Ρέμυ, φοιτητής διαρρύθμισης στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ, και ο Βάλτερ Νίμαν, φοιτητής στη σχολή Φολβγκανγκ στην Έσσεν, ανακάλυψαν το ταλέντο τους και τους έκαναν ριζική αναδιάρθρωση. Σε αυτή τη φάση μετονομάζονται σε Monks και αποτελούνται από τους
Γκάρρυ Μπέρτζερ φωνή κιθάρα
Λάρρυ Κλάρκ πλήκτρα φωνητικά
Έντι Σόου μπάσο, φωνητικά
Ντέηβ Ντέη μπάντζο, φωνητικά
Ρότζερ Τζόνστον ντραμς

Και όταν λέμε ριζική αναδιάρθρωση, εγκαταλείπουν το κλισέ λουκ των συγκροτημάτων της εποχής, ξυρίζουν το κεφάλι τους όπως οι καθολικοί μοναχοί, μαύρα κατράμι ρούχα και αντί γραβάτας έχουμε σχοινί θηλιά!
The Monks-αφιερωμα 3

Όμως οι Monks δεν είναι μόνο μούρη… Οι γερμανοί μέντορες τους, βουτηγμένοι στο avant garde (και στα drugs αν θέλετε, δεν θα διαφωνήσουμε), ωθούν τα παλικάρια να γράψουν όσο πιο απλή μουσική γίνεται, αν είναι δυνατόν να κάνουν κομμάτια με ένα μόνο ακόρντο! Ευτυχώς για όλους, οι Monks είναι μουσικοί με φαντασία(και λίγη τύχη όπως θα διαπιστώσετε) και βάζουν κάτω πωπό και δουλεύουν ασταμάτητα ψάχνοντας νέα κομμάτια και ήχο. Σε κάποια από αυτές τις μακρόωρες πρόβες ο Γκάρρυ Μπέρτζερ, αφήνει την κιθάρα του στον ενισχυτή του και διακόπτει να πάει προς νερού του!!! δεν έχει κλείσει όμως τον ενισχυτή και ενώ απομακρύνεται, αρχίζει ένας απόκοσμος βόμβος που παίρνει όγκο και ένταση , γίνεται φασαρία και μετά αφόρητος θόρυβος!!! και εγένετο Feedback κυρίες και κύριοι, εν έτη 1965..

Ο Γκάρρυ γυρνάει πάραυτα πίσω (χιουμοριστικά ο ίδιος είπε ότι ο θόρυβος του έκοψε το κατούρημα, θα του έσπαγε και την πέτρα στα νεφρά αν είχε , λέω γω τώρα) και παίρνει την κιθάρα από τον ενισχυτή, και έτσι καταλαβαίνει πως μπορεί να το ελέγχει! Οι Monks ενσωματώνουν το feedback αλλά το κύριό τους γνώρισμα είναι ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στο ρυθμό, ακόμα και το μπάντζο του Ντέηβ είναι μέρους του ρυθμού (κουρδισμένο σαν κιθάρα και χτυπημένο σαν τύμπανο με ενσωματωμένα 2 μικρόφωνα).

Maestro Gibson fuzz boxes για κιθάρες και μπάσο και ασταμάτητη δουλειά και έμπνευση, φέρνουν τους Monks στο στούντιο να ηχογραφήσουν το Black Monk Time για λογαριασμό της Polydor.

The Monks αφιερωμα4

 

Αντισυμβατικό σε σημείο που αφήνει άφωνο το κοινό τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις (εκτενής τουρνέ σε Δυτική Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία)αλλά ακόμα και σε “στημένα” τηλεοπτικά, το κοινό δεν ξέρει πώς και αν πρέπει να χορέψει στα τραγούδια των Monks. Η μπάντα θέλει περισσότερο να προκαλέσει το κοινό της παρά να το διασκεδάσει. (Άλλο τέχνη και άλλο διασκέδαση οκ;) Μερικοί και λόγω εμφάνισης τους κατηγορούν για βλασφημία…

O δίσκος κυκλοφόρησε στο 1966 που είναι χρονιά των μεγαθηρίων της μουσικής και ενδεχομένως η άγρια και ακατέργαστη ωμότητα του Black Monk Time να ήρθε πολύ νωρίς για punk καθώς έχει αρκετά στοιχεία μέσα. Επίσης κριτικάρουν την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικά οι αντισυμβατικοί στίχοι εναντίον του πολέμου του Bιετνάμ, ωθούν την Polydor να μήν κάνει διανομή του δίσκου στις Η.Π.Α. Έχοντας εστιάσει στον ρυθμό ενώ το υπόλοιπο μουσικό περιβάλλον ανά τον πλανήτη ψάχνεται με τη μελωδία και την ψυχεδέλεια (μήπως όμως αυτό ακριβώς κάνει τους Monks και κάργα ψυχεδελικούς; εσύ αποφασίζεις), ο δίσκος δεν έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία, το αντίθετο θα έλεγα, και η κόπωση έρχεται γρήγορα, ψάχνουν ανεπιτυχώς να γυρίσουν τον ήχο τους και σύντομα έρχεται η διάλυση, όταν ο ντράμερ φεύγει για τις Η.Π.Α….

Οι Monks ήταν σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή τους, και ευτυχώς ανακαλύφθηκαν και εκτιμήθηκαν δεόντως από τις επόμενες γενιές για αυτό που έκαναν. Το 1999 ο Στήβεν Βαν Ζαντ, διοργανωτής του Cavestomp (και φέτος διοργανωτής του Rock n Roll Cruise, τσεκάρετε τα νέα μας, ξεκινάει από Αθήνα) τους βάζει headliners μαζί με Chocolate Watchband και Standells. Oι Monks ξαναπαίρνουν μπρος και κάνουν κάποιες εμφανίσεις μέχρι το 2009. Σε ΟΛΕΣ τις εμφανίσεις παρά το μεγάλο της ηλικίας, το μάτι τους γυαλίζε….
Αναφορικά οι Fall, διασκευάζουν το “Ι hate you” και το “Shut up”, ενώ οι ΙDLES διασκευάζουν το “Monk chant” σε “Idles Chant” ενώ αναφορές σαν επιρροή τους έχουν κάνει άπειρες μπάντες.
Αξίζει να τσεκάρετε το Dvd του 2009 Transatlantic Feedback που είναι ντοκυμαντεράρα για τους Monks!

Δισκογραφία:

LPs
•Black Monk Time(1966/1994/2009)
•Five Upstart Americans (1999)
•Let’s Start a Beat – Live from Cavestomp (2002)
•Monks Demo Tapes 1965(2007) (παλιές ηχογραφήσεις)
Singles
Complication“ / „Oh, How to Do Now“
I Can’t Get over You“ / „Cuckoo“
Love Can Tame the Wild“ / „He Went Down to the Sea“

www.the-monks.com