Home Μουσική Συνεντεύξεις Marianina Dream aka. Μ.Παπαμιχαήλ: Μια ασυνήθιστη ‘Melodia’

Marianina Dream aka. Μ.Παπαμιχαήλ: Μια ασυνήθιστη ‘Melodia’

40
0
Marianina Dream

Για την Marianina Dream aka. Μαριανίνα Παπαμιχαήλ είχαμε αναφερθεί πρόσφατα. Με αφορμή το single ‘Melodia’ αλλά και την υπόσχεση που δώσαμε για κάποια συνέντευξη, επιστρέφουμε και σας προσφέρουμε μια όμορφη κουβέντα που είχαμε.

Τι μηνύματα θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο με τις συνθέσεις και τους στίχους σου;

Θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τον κόσμο. Στους στίχους μου κάποιες φορές γίνομαι πολύ περιγραφική και κάποιες άλλες αινιγματική. Αυτό γιατί θέλω τον ακροατή να τον οδηγήσω στο μυαλό μου με έναν μαγικό τρόπο και να τον ταξιδέψω με την μουσική μου. Να χάσει και εκείνος τον χρόνο! Ειδικά στην εποχή που ζούμε σήμερα όλα κυλάνε πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αφεθείς σε κάτι.

Μακάρι τα κομμάτια μου να προσφέρουν αυτην την εμπειρία ακόμα και αν κρατάει λίγα λεπτά όσο ένα τραγούδι. Αυτά τα μικρά διαλείμματα στη ζωή αναπαύουν το πνεύμα του ανθρώπου. Η μουσική σε συνδυασμό με τους στίχους σε μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο πολύ πιο συναρπαστικό.

Γράφω κυρίως για τα συναισθήματα,

την αγάπη, τον έρωτα και μέσα από δικές μου προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Κάποιες άλλες φορές μου αρέσει να μπαίνω σε μία άλλη ιστορία, σε έναν άλλο ρόλο και να γράφω για αυτόν. Σα να ήθελε κάποιος άλλος να εκφράσει κάτι δεν είχε τα λόγια να το πει και έτσι έρχομαι εγώ να του συμπληρώσω αυτά που ήθελε να εκφράσει και δεν έβγαλε ποτέ από μέσα του. Να ταυτιστεί και να πει να αυτό είναι το κομμάτι μου! Μου αρέσει με τον στίχο να αφήνω κάτι να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Κάτι που ο καθένας στο τέλος θα δώσει τη δική του ερμηνεία.

Τι μουσική ακούς σύμφωνα με τα συναισθήματα σου; Δηλαδή όταν είσαι χαρούμενη, θυμωμένη, λυπημένη…

Όταν είμαι χαρούμενη ακούω χορευτική μουσική κυρίως deep house, techno μελωδική, groove, dance, pop, reggae πχ από purple disco machine ως Thievery Corporation, Bob Marley και από Μπίγαλη μέχρι Ρακιτζή και κυρίως παλιά ελληνικά χορευτικά. Θυμωμένη ακούω house μουσική deep-tech-techno μελωδική ακριβώς για να μου φτιάξει η διάθεση και να με κάνει να χορέψω (χα χα χα)Όταν είμαι θυμωμένη θέλω να βρεθώ απεγνωσμένα σε ένα χαουζομάγαζο να ακούσω καλή μουσική και να χορεύω πίνοντας ένα ανθρακούχο νερό όλο το βράδυ. Από την άλλη στεναχωρημένη ή γενικά λιγότερο ανήσυχη ακούω οτιδήποτε cool ατμοσφαιρικό Billie Elish, Jungle, Emma Louise, London Grammar, Massive attack, Coldplay και άλλα τόσααααα πολλά !

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές της Marianina Dream;

Κύριες επιρροές σε όλη μου τη ζωή είχα πάντοτε από τους ήχους την φύσης, τα δέντρα, τoν ήχο της θάλασσας… του δρόμου. Η κλασική μουσική από μικρή όταν έκανα μπαλέτο μου άνοιξε νέους ορίζοντες να ακούω οτιδήποτε είναι μελωδικό και ωραίο στα αυτιά μου. Αργότερα έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε Pop, groove ,disco δηλαδή οτιδήποτε με παρέσερνε σε χορό. Πάντα μου άρεσε να χορεύω και υπήρχαν καθημερινές κινήσεις που τις έκανα χορεύοντας όπως το πλύσιμο δοντιών, η περπατούσα λίγο πιο χορευτικά ή γενικά άκουγα έναν ήχο κάπου και έπαιζα με τα δάχτυλά μου φανταστικά πιάνο, ή κρουστά πάνω στα πόδια μου περιμένοντας σε κάποια στάση λεωφορείου.

Όλη μου η ζωή είναι γύρω από έναν ρυθμό.
Marianina Dream

Παρ’όλα αυτά μου άρεσε πολύ να προσέχω ένα τραγούδι στους στίχους να καταλάβω γενικά τι θέλει να πει ο ποιητής… (χα χα χα) ανεξάρτητα από το αν μου άρεσε η μουσική.

Marianina Papamichael-Marianina Dream
Marianina Papamichael

Ποιοι είναι οι στίχοι που σε έχουν κάνει να ανατριχιάσεις; Θα θέλαμε να μας αναφέρεις συγκεκριμένα κομμάτι (αν υπάρχει) και καλλιτέχνη.

Θα πω της Χάρις Αλεξίου το μεγάλωσα. Πάντα για άλλους μιλάμε έτσι δε πονάμε έτσι ξεχνάμε που ανατριχιάζω σε κάθε στίχο . Παρουσιάζει τόσο ρεαλιστικά αυτόν τον κόσμο.
Παράλληλα ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια που απλά με κάνει να λιώνω από αγάπη για τη ζωή είναι το όμορφη ζωή σε μουσική Nicola Piovani στίχους Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεία Θοδωρή Βουτσικάκη και εννοείται έχω ταυτιστεί και ερωτευτεί με το κομμάτι Πεταλούδα μιας υπέροχης ερμηνεύτριας και στιχουργού Δανάη Παπαδημητρίου.

Γίνε και εσύ μια πεταλούδα ζήσε την κάθε σου στιγμή…. ένα ταξίδι είναι η ζωή κάνε το τέλος αρχή. Είναι το μότο θετικής ενέργειας για να δει κάποιος τη ζωή παραμυθένια όμορφη και γεμάτη αγάπη.’

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχεις βάλει ως καλλιτέχνης και πως βλέπεις την εκπλήρωση καλλιτεχνικών στόχων στην Ελλάδα του 2024;

Θα ήθελα να μοιραστώ απλά τις σκέψεις μου μέσα από αυτά που γράφω. Να δημιουργήσω μία σύνδεση ,μία κοινή γλώσσα. Είμαι αρκετά μοναχικός τύπος ειδικά όταν γράφω θέλω να μένω σε απόλυτη ησυχία και απομόνωση για να δημιουργήσω. Τον ψάχνω αυτόν τον χρόνο απεγνωσμένα. Τώρα που είμαι και μανούλα δύο παιδιών είναι πάρα πολύ απαιτητική η καθημερινότητά μου .’Όταν όλοι κοιμούνται(για λίγο προφανώς) ξυπνάω στον ύπνο μου για να γράψω έναν στίχο που μου ήρθε στο μυαλό, μία μελωδία ή μία σκέψη.

Μια ευχή

Το 2025 ο πρώτος μου στόχος είναι να αναγνωριστώ σε ένα κοινό και κυρίως να ολοκληρώσω περισσότερα κομμάτια μου. Επίσης θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ πιο εντατικά με την παραγωγή γιατί πραγματικά αισθάνομαι ότι έχω πολλά να δώσω σε αυτόν τον τομέα. Θεωρώ ότι γράφω ιδιαίτερα και διαφορετικά, έχω ένα δικό μου στυλ που δεν έχει συγκεκριμένο είδος μουσικής κάθε φορά.

Marianina Papamichael-Marianina Dream
Marianina Papamichael-Marianina Dream

Στο άμεσο μέλλον αυτό που με ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο είναι να γράφω μουσική και στίχο για αλλους καλλιτέχνες.

Αισθάνομαι ότι αν λίγο μπω στο προφίλ κάποιου καλλιτέχνη και καταλάβω τι θέλει να βγάλει έχω την ικανότητα να του γράψω κάτι που του ταιριάζει απόλυτα. Θα ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να μου ζητηθούν τέτοια πρότζεκτ. Πιο πολύ με ενδιαφέρει το δημιουργικό κομμάτι παρά το να είμαι live σε μια σκηνή και να τραγουδάω. Θα ήθελα να το δοκιμάσω και αυτό σίγουρα αλλά με συνεπάρει περισσότερο ο ρόλος του δημιουργικού.

Πως πιστεύεις πως τα social media και το internet βοηθούν ένα καλλιτέχνη ή το αντίθετο;

Είμαι αρκετά αισιόδοξη όσον αφορά τους νέους καλλιτέχνες σήμερα καθώς δε χρειάζεται να ενταχθούν απαραίτητα σε ένα σύστημα για να αναδειχθούν και να φανούν. Εάν τα έργα τους είναι καλά είμαι σίγουρη ότι κανένας δε θα χαθεί. Όποιος ψάχνει βρίσκει. Όλοι έχουν άπειρες ευκαιρίες να το κυνηγήσουν και να προβληθούν μόνοι τους μέσα από τα σόσιαλ.

Είναι όμως ένας τρόπος που σε δεσμεύει απόλυτα, σου τρώει άπειρο χρόνο να δικτυωθείς σωστά και να διαφημιστείς. Με λίγα λόγια όποιος είναι μόνος του πρέπει να είναι και κύριος μάνατζερ του εαυτού του, κάτι που σημαίνει άπειρη δουλειά συνεχώς .Είναι χρονοβόρα αυτή η διαδικασία.

Έχει ταλαιπωρία, ζάλη, είναι χαοτικό το σύστημα

και εννοείται στερεί σε κάποιον καλλιτέχνη το χρόνο του για απόλυτη δημιουργία. Γι’αυτό και είμαι υπέρ κάποιας δισκογραφικής εταιρείας αρκεί να μη ζητάνε τα παράλογα. Να μπορεί κάποιος να σε μανατζάρει σωστά πιστεύοντας στα έργα σου. Δε γίνεται όμως να πρέπει να έχεις και followers, να κλείνεις μόνος σου τα live σου, να δίνεις εσύ ολοκληρωμένες δουλειές σου όπως το τραγούδι σου το πιθανόν βίντεο κλιπ σου και όλα να είναι από την τσέπη σου και στο τέλος έχοντας γίνει ήδη ολοκληρωμένος καλλιτέχνης να σου ζητούν ‘ενα εξωπραγματικό ποσοστό από τα δικαιώματα σου. Πρέπει όλο αυτό να γίνεται πιο αρμονικά και φυσικά οι δισκογραφικές να αρχίζουν να έχουν ιδέα για το τι προφίλ θέλουν να έχουν ως εταιρείες.

Marianina Dream

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν τόσο δισκογραφικές εταιρείες πλέον και λειτουργούν περισσότερο ως διαφημηστικές.

Δε τους κατηγορώ, έχει αλλάξει η εποχή. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια cd τραγούδια.  Τα βρίσκει, ακούει, αναπαράγει μέσα από το διαδίκτυο. Είναι απόλυτα λογικό για να μπορέσει να επιβιώσει μια τέτοια εταιρεία να αλλάζει το σύστημα της. Απλά θα ήταν τίμιο να μη γίνεται εκμεταλλεύσιμη σε ένα νέο παιδί που όλα του τα όνειρα στηρίζονται σε μία δισκογραφική. Όχι! Εάν έχει γνώση για το τι παράγει, εάν πιστεύει στον εαυτό του και αν ψαχτεί διαφορετικά υπάρχει τρόπος να αναγνωριστεί και μόνος του. Το έχουμε δει να γίνεται πολλές φορές και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο στο ότι πραγματικά κανείς δε χάνεται… Απλά ίσως αργήσει λίγο παραπάνω…

Ποια είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν και η αφορμή να γράψεις τη Μελωδία;

Το μελωδία είναι η ζωή μου μέσα στη φαντασία μου. Να περπατάω σε ήχους και να χορεύω διαρκώς σε ένα άχρονο σύμπαν. Είμαι εγώ που ονειροπολώ και βρίσκομαι σε μια θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια τη μουσική. Δε μου αρέσει να βλέπω τη ζωή ρεαλιστικά. Την ζω αρκετά θεατρικά και την απολαμβάνω. Κάποιοι θα το παρεξηγήσουν αυτό και θα πουν… μα καλά αυτό το κορίτσι που θέλει να κατοικεί; σε ένα ψέμα; K Όμως ναι! Τις περισσότερες φορές επιβιώνω μόνο όταν ζω μέσα στον φανταστικό μου κόσμο. Έναν κόσμο ονειρεμένο που δεν υπάρχει κακία, μίσος, εκμετάλλευση.

Όταν νιώθω ότι απειλούμαι βρίσκω αδιέξοδο στη φαντασία μου και ψάχνω μέρος να κρυφτώ εκεί μαζί με τους ήχους μου.

Θα ήθελες να αφιερώσεις αυτό το όμορφο κομμάτι που μοιράστηκες μαζί μας και θα μοιραστείς και με το ευρύ κοινό στις 1 Οκτωβρίου 2024, κάπου;

Το αφιερώνω σε όλους εκείνους που νιώθουν τη μουσική με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Σε εκείνους τους ονειροπόλους που η φαντασία τους τρέχει και εκτοξεύεται στο άπειρο και ακόμα παραπέρα! Το αφειερώνω και στην παραγωγάρα μου Billie Kark καθώς απογείωσε το κομμάτι μου δίνοντάς του τις κατάλληλες πινελιές για να φτάσει 100%.

Billie Kark

Η Billie συνδέθηκε απόλυτα με το μυαλό μου και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Ετοιμάζω κ άλλες δουλειές με παραγωγή της οπότε stay tuned για πολύ ιδιαίτερα ακούσματα. Τέλος αφιερώνω το κομμάτι στον αδερφό μου που συνδεόμαστε απόλυτα καλλιτεχνικά. Εκείνος γράφει ραπ-χιπ-χοπ απίστευτα και πάντα ανταλλάζουμε σκέψεις ιδέες και ο ένας στηρίζει τον άλλον όλα μας τα χρόνια. Εάν έχω κάποιον που μπορώ να μοιραστώ ένα καινούριο μου κομμάτι αυτός είναι ο αδερφός μου και ζητάω πάντα τη γνώμη του. Την εκτιμάω και την ακούω όσο κανέναν άλλον. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα καλλιτεχνικά γιατί ξέρω ότι σκέφτεται περίπλοκα όπως και εγώ.

Σίλια Κατραλή

Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω πάρα μα πάρα πολύ τη σκηνοθέτη μου για το βίντεο κλιπ μου Σίλια Κατραλή η οποία μου έχει συμπεριφερθεί σαν κολλητή μου ετών και σαν αδερφή μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με έχει συμβουλέψει και της έχω ανοιχτεί σε πολλά θέματα σχετικά με τις ανησυχίες μου γύρω από τον μουσικό κλάδο. Με έχει πιστέψει και κυρίως της αρέσουν τα έργα μου οπότε η βοήθειά της βγαίνει εντελώς φυσικά.

Έρχονται κ άλλα βίντεο κλιπ μας σε σκηνοθεσία της και ανυπομονώ.

Marianina papamichael

Youtube channel https://www.youtube.com/@MarianinaPapamichael/videos

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here