Home Μουσική Άρθρα Blaze Bayley: Η νέα εποχή

Blaze Bayley: Η νέα εποχή

60
0
Blaze Bayley _ Gagarin 205, Athens
photo by Papaioannou Markos

Ο Blaze Bayley είναι ο άνθρωπος εκείνος που πριν 30 χρόνια πήρε την θέση του Bruce Dickinson και οι Iron Maiden εισακούστηκαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Εν αρχή ο Blaze

Το πραγματικό του όνομα είναι Bayley Alexander Cooke και πήρε πνοή στο Birmingham στις 29 Μαΐου 1963. Η κύρια έμπνευσή του να γίνει τραγουδιστής ήταν όταν είδε τον Ronnie James Dio να ερμηνεύει ζωντανά στο Birmingham Odeon κατά τη διάρκεια της περιοδείας του “Holy Diver“.

Εκείνη την περίοδο, ο Bayley εργαζόταν ως νυχτερινός υπάλληλος σε ξενοδοχείο. Παρακολουθούσε τις πρόβες μιας μπάντας έκτης τάξης που έπαιζε διασκευές των Sex Pistols και κάποια πρωτότυπα κομμάτια. Ήταν η πρώτη φορά που ο Blaze αποφάσισε ότι θα ήθελε να είναι τραγουδιστής πάνω στη σκηνή. Και το αποτέλεσμα τον/μας δικαίωσε!

Wolfsbane

Ξεκίνησε την καριέρα του ως βασικός τραγουδιστής των Wolfsbane, μιας μπάντας που σχηματίστηκε το 1984.
Το πρώτο τους άλμπουμ, Live Fast, Die Fast, κυκλοφόρησε το 1989.

Πριν από αυτό, οι Wolfsbane είχαν ηχογραφήσει τρία demo – Wolfsbane (1985), Dancin’ Dirty (1987) και Wasted but Dangerous (1988).

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1990, είχαν το προνόμιο να είναι η support μπαντα στους Iron Maiden στην περιοδεία τους No Prayer on the Road στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καριέρα τους απογειώθηκε και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν ένα EP με τίτλο All Hell’s Breaking Loose Down at Little Kathy Wilson’s Place. Το δεύτερο πλήρες στούντιο άλμπουμ τους, Down Fall the Good Guys, ακολούθησε ένα χρόνο μετά το 1991, δίνοντάς τους την μοναδική είσοδό τους στα βρετανικά charts, με το single Ezy να φτάνει στο Νο. 68.

Η πορεία αυτή μοιάζει μαγική αφού ο Bayley είχε την χαρά και την τιμή να επιλεχθεί  αντικαταστάτης του τραγουδιστή των Iron Maiden, Bruce Dickinson. Οι ακροάσεις εκατοντάδες και ο τυχερός ένας! Φυσικά με την αποχώρησή του από τους Wolfsbane, κατάφερε να φέρει και το τέλος της μπάντας… αργότερα εκείνη τη χρονιά.

The X Factor

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσυκλέτα, που τον άφησε ανενεργό για έναν χρόνο, ο Bayley μπόρεσε να ηχογραφήσει φωνητικά για το άλμπουμ των Maiden The X Factor, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995.

Ο Bayley βγήκε σε περιοδεία με το συγκρότημα για την προώθηση του άλμπουμ. Ένα ακόμη άλμπουμ των Iron Maiden με τον Bayley στα φωνητικά, το Virtual XI, κυκλοφόρησε το 1998.

Charts

Τα δύο άλμπουμ των Iron Maiden που κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Bayley δεν κατάφεραν να φτάσουν στα charts όσο ήλπιζε το συγκρότημα.

Το The X Factor έφτασε στο Νο. 8 στα UK Albums Chart και το Virtual XI μόλις στο Νο. 16, και τα δύο αποτελώντας τα άλμπουμ με τη χαμηλότερη θέση στα charts για τους Iron Maiden από το Killers το 1981.

Για να είμαι ειλικρινής, άργησε να μπει στη ζωή μου το “X-Factor” (1995). Υπήρχε μια άρνηση στην αρχή, δεν ήθελα να το ακούσω. Θες γιατί δεν μπορούσα να χωνέψω ότι δεν γίνετε να υπάρξει κάτι καλό χωρίς τον Bruce; Δεν ξέρω τους λόγους που αρνιόμουν για πολύ καιρό να μπω στην διαδικασία ακρόασης του.. Ώσπου ένα απόγευμα Κυριακής του έδωσα την ευκαιρία και δεν το μετάνιωσα!

Το «Χ» και “Virtual XI” (1998) κατ’ εμέ είναι δυο υπέροχα LP.
Μου άρεσε πολύ η αλλαγή στο ήχο της μπάντας. Και αυτό γιατί φυσικά κράτησε τα δυνατά της στοιχεία, με τις δισολίες και τις ατελείωτες μελωδίες.

Η ερμηνευτική δεινότητα του Blaze είναι αδιαμφισβήτητη και μέσα από τα δύο αυτά LP ακούσαμε μουσικά αριστουργήματα, που συνοδεύουν την μπάντα στα Live της και μετά την φυγή του.

Maiden έχουμε δει μέσα στα χρόνια με όλες τους τις μορφές. Με διαφορετικά Line-up, με διαφορετικά setlist, αλλά έχουμε δει και Di’Anno να μας προσφέρει Live τα δυο πρώτα LP.
Τώρα ήρθε και η στιγμή να ακούσουμε ζωντανά αυτές τις δυο αμφιλεγόμενες δισκογραφικές δουλειές της μπάντας.

Είμαι σίγουρος ότι οι fans του γκρουπ θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Blaze και θα γεμίσουν το Gagarin.

Blaze Bayley "30 Years Iron Maiden Anniversary" live in Greece!

Noizers στις 08/11 στο Gagarin 205 Live Space θα απολαύσουμε Maiden “X”, αλλά για περισσότερα κάντε κλικ στην ατζέντα!

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here