Home Στήλες Elina's cassette Alkyone: Όταν οι ωκεανοί υψώνονται πρέπει να κρατηθείς

Alkyone: Όταν οι ωκεανοί υψώνονται πρέπει να κρατηθείς

133
0
alkyone
alkyone- Credits by Alexia Tyriakidou, Dimitris Mitsiopoulos

Η Alkyone, είναι η νέα μου ανακάλυψη που ήρθε όπως “Όταν οι ωκεανοί υψώνονται πρέπει να κρατηθείς”. Ήρθε μέσα από την σειρά Ψυχοκόρες όπου ακούστηκε και αγαπήθηκε από το κοινό.

Μπορείτε να βρείτε τη σειρά στο ίντερνετ, όπου είναι σε επανάληψη.

Ψυχοκόρες

Η ίστορία ξετυλίγεται στην μεταπολεμική Ελλάδα δίνοντας πολλά μηνύματα για την πατριαρχία, τον διχασμό, τον υλισμό, πόσο ύπουλο μπορεί να γίνει το παιχνίδι της επιβίωσης. Πέρα από τις ερμηνείες των ηθοποιών αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή της μουσικής είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σε μια σκηνή λοιπόν ακούω το εξής και σας το μεταφράζω και στα Ελληνικά για να ανατριχιάσετε και εσείς μαζί μου.

….Προετοιμαστείτε για όλα όσα έρχονται
γιατί όταν οι ωκεανοί υψώνονται πρέπει να κρατηθείς
Ανοίξτε τα φτερά σας και σηκωθείτε πάνω
γιατί οι ουρανοί είναι φαρδύς τώρα που είσαι μακριά από το σπίτι ….

Μαρία Ζλατάνη aka Αλκυόνη/Alkyone

Τραγουδά μια αιθέρια φωνή σε μια εύθραστη και ξεχωριστή ερμηνεία. Με μεγάλη έκπληξη ανακαλύπτω πως λέγεται Αλκυόνη/Alkyone και έχει ένα ξεχωριστό κανάλι στο youtube όπου τραγουδά από παραδοσιακή μουσική μέχρι ambient. Μια ταλαντούχα νέα γυναίκα που διάλεξε ένα λυπητερό αλλά και διδακτικό μυθικό πρόσωπο την Αλκυόνη ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, η Μαρία Ζλατάνη από την Έδεσσα. Η φωνή της ιδιαίτερη αλλά πολύ σωστά δουλεμένη και η ερμηνεία της τόσο μα τόσο ξεχωριστή. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής και ερμηνεύει με μοναδικό χαρακτήρα ότι ύφος, ρυθμό και είδος τραγουδιού.

….Ω, μάνα θέλουν να μου φτιάξουν κάτι
θέλουν να με κάνουν άλλη
αλλά, συνεχίζω να λέω όχι, όχι, όχι
Ω, μάνα θέλουν να με αλλάξουν
γιατί δεν με καταλαβαίνουν αλλά,
Λέω συνέχεια όχι, όχι λέω συνέχεια όχι ….

Tον Μαίο του 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο της αλμπουμ με τίτλο exit sign. Mε την νεραιδένια φωνή της χροιά δημιουργεί έναν τόσο όμορφο ατμοσφαιρικό κόσμο στολισμένο με τις πιο γλυκές μελωδίες. Όλα είναι τόσο προσεγμένα σε κάθε της κομμάτι. Οι στίχοι, οι φωτογραφίες, οι μελωδικές γραμμές είναι μια ιδιαίτερα ταλαντούχα μουσικός που πιστεύω πως τα βήματα της θα είναι μόνο ανοδικά.

….Μερικές φορές απλά δεν χωράω
αλλά αυτά που κάνουν,
Τους βλέπω να ασφυκτιούν
Και το μόνο που είμαι είναι το μόνο που κάνω
αλλά, δεν θέλω να είμαι σπουδαίος,
Θέλω απλώς να είμαι αληθινός ….

Ξεχώρισα τόσο το Oh mother το οποίο μίλησε με έναν διαφορετικό τρόπο στην ψυχή μου. Το ακούω συνέχεια τις τελευταίες ημέρες και διαβάζω και ξαναδιαβάζω τους στίχους του. Το στέλνω παντού να το μάθουν όλοι γιατί είναι πραγματικά τόσο ξεχωριστό.

….Ω, μάνα θέλουν να μου φτιάξουν κάτι
θέλουν να με κάνουν άλλη
αλλά, συνεχίζω να λέω όχι, όχι, όχι ….
Ω, μητέρα θέλουν να με αλλάξουν
γιατί δεν με καταλαβαίνουν αλλά, συνεχίζω να λέω όχι, όχι συνεχίζω να λέω όχι

Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερες με άσχημες πινελιές όμως πάντα θα υπάρχει κάτι να μας δείχνει το φως και αυτό είναι η φωνή σου ξεχωριστή Μαρία ή Αλκυόνη και σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα συναισθήματα που μου ξύπνησες.

…Προετοιμαστείτε για όλα όσα έρχονται γιατί, όταν οι ωκεανοί υψώνονται πρέπει να κρατηθείς…
Τα λόγια είναι φτωχά για τη νέα μουσικό απλά ακούστε τα αριστουργήματά της και νιώστε τα συναισθήματα σας να χορεύουν.

Alkyone

Για την ιστορία η Αλκυόνη ήταν η πανέμορφη θυγατέρα του Θεού του Ανέμου του Αίολου. Αγάπησε και παντρεύτηκε τον Κύηκα αλλά… Εκεί διέπραξαν Ύβρη, νόμιζαν ότι ήταν Θεοί και έτσι τιμωρήθηκαν σκληρά. Ένας μεγάλος κεραυνός σταλμένος από τον Δία σαν τιμωρία χτύπησε τη βάρκα του αγαπημένου της. Στη συνέχεια ο Δίας τους λυπήθηκε και μεταμόρφωσε τον Κύηκα σε θαλασσοπούλι και την Αλκυόνη σε ένα πανέμορφο μικρό πουλί με γαλάζια φτερά το οποίο πήρε το όνομά της και το οποίο ζει κοντά στη θάλασσα, σαν να περιμένει να εμφανιστεί μέσα από τα κύματα ο χαμένος Κήυκας.

Ως πουλί πλέον, συνέχισε να ζει στην ακροθαλασσιά χωρίς όμως να μπορεί να αναπαραχθεί γιατί τα μικρά της τα παρέσερνε η θάλασσα…

Και η Αλκυόνα ως πτηνό είναι ξεχωριστή μια και Όταν ο σύζυγος της γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της,
τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.

https://www.alkyone.net/
https://www.youtube.com/channel/UCYqn5yXGjLCuGscV5yF3edQ

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here