Home Ανταποκρίσεις Συναυλίες Golden R Festival 2024 live report: GRF2024 Day 3

Golden R Festival 2024 live report: GRF2024 Day 3

85
0
Mayhem, GRF2024, day 3, photo by Elena Vasilaki
Mayhem, GRF2024, day 3, photo by Elena Vasilaki

GRF2024 live report: Day 3, 31  Αυγούστου, Ν. Αγχίαλος

Μετά την πίκρα της προηγούμενης ημέρας – διάβασε περισσότερα ΕΔΩ – την βροχή και την ακύρωση της εμφάνισης των Destruction ξεκίνησε μια διαφορετική ημέρα, αρκετά ζεστή. Πάλι βέβαια υπήρχε πρόβλεψη για βροχή και όντως μας τα έκανε “μούσκεμα” πάλι! Μικρότερης διάρκειας αυτή τη φορά, ευτυχώς σταμάτησε εγκαίρως και καταφέραμε να δούμε 5 από τα 8 συγκροτήματα που είχαν ανακοινωθεί. Αλίμονο, ήταν η ημέρα των MAYHEM

Για καλή μας τύχη

το συναυλιακό μου απωθημένο (και όχι μόνο δικό μου όπως φάνηκε) ικανοποιήθηκε και έδωσε την τέλεια πινελιά για το τέλος του καλοκαιριού!! Ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που είχα επιλέξει και φέτος τον Βόλο, όπως ανέφερα και στο live report της πρώτης ημέρας. Αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα, να η ευκαιρία, κάνε ένα κλικ ΕΔΩ!

Mayhem, GRF2024, day 3, photo by Elena Vasilaki
Mayhem, GRF2024, day 3, photo by Elena Vasilaki

Το line up της τρίτης και τελευταίας ημέρας του GRF2024, Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 ήταν: Deus Dethroned, Graywitch, Isolert, Afterimage, Warlord, Sorcerer, Varathron, Mayhem.

Deus Dethroned

Μια μπάντα που είχα την τύχη να δω πάλι στο Golden R. Festival το 2022! Οι Deus Dethroned είναι από τον Βόλο και έδειξαν άλλη μια φορά ότι το black παίζεται πάντα και παντού και με ήλιο και με συννεφιά!! Είχε έρθει περισσότερος κόσμος απο νωρίς. Δεν νομίζω ότι έμεινε κάποιος στο κοινό που να μην τους ικανοποίησε η εμφάνιση αυτή. Τους χειροκροτήσαμε και με το παραπάνω γιατί το αξίζουν! Ερμηνευτικά ο τραγουδιστής του συγκροτήματος πήρε επάξια τα εύσημα για το feeling και την σκηνική του παρουσία!  Μπράβο!!

 

Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να ζεσταίνουμε τον αυχένα μας τσουπ άρχισαν πάλι να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες… Έγινε μια μεγάλη παύση. Δυστυχώς οι Graywitch που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν δεν τα κατάφεραν και μέχρι να καθαρίσει ο ουρανός είχε περάσει η ώρα οπότε ούτε οι Isolert ούτε οι Afterimage ανέβηκαν στη σκηνή. Ο Αντώνης Κουμιώτης όμως για να μην μας αφήσει να τρώμε τα μουστάκια και τα… tshirt που πήραμε από το merch ανακοίνωσε πριν βγουν οι Warlord, ότι οι μπάντες που δεν εμφανίστηκαν θα μπουν ως support acts στις επερχόμενες συναυλίες των Rage και Destruction.

Warlord

Η βροχή είχε σταματήσει και τα crew με γοργούς ρυθμούς προσπαθούσαν να επαναφέρουν την σκηνή για να εμφανιστούν οι Warlord. Τιμώντας τον ιδρυτή τους William J Tsamis γι’ άλλη μια φορά απέδωσαν τα μέγιστα. Κεφάτοι μετέδωσαν τα vibes τους στο κοινό που μαζεύτηκε κάτω από τη σκηνή για να τους αποθεώσει. Αν και τους είχαμε ξαναδεί, την Τετάρτη στo secret show του GRF2024 οι Giles Lavery και Mark Zonder ήταν σε εξαιρετική φόρμα.

Warlord @ GRF2024 Day 3 - photo by Elena Vasilaki
Warlord @ GRF2024 Day 3 – photo by Elena Vasilaki

Οι Warlord προστέθηκαν στο line up της τρίτης ημέρας και εμφανίστηκαν πριν από τους Sorcerer. Εμείς που τους είχαμε ήδη απολαύσει στο secret show ξέραμε τι να περιμένουμε. Μπορείς να διαβάσεις κι εσύ ΕΔΩ! Η αλήθεια είναι όμως ότι σε μια μεγάλη σκηνή τους βλέπεις με “άλλη” διάθεση! Δοτικοί, με διάθεση, επικοινώνησαν με το κοινό που φαινόταν να έχει ενθουσιαστεί ιδιαίτερα. Η ζωντανή απόδοση τραγουδιών όπως των “Winds Of Thor”, “Black Mass”, “Delivers Us From Evil”, “Child Of The Damned” ανέβασε περισσότερο την διάθεση του κοινού. Η μπάντα ένιωσε σαν το “σπίτι” της και το έδειξε εμπράκτως και τις 2 ημέρες.

Sorcerer

Οι Σουηδοί Sorcerer πήραν την σκυτάλη και μας έκαναν να παραδοθούμε σε ένα άκρως  χορταστικό epic doom metal set. Ακούσαμε κομμάτια από το νέο τους album “Reign Of The Reaper” και ομολογώ ότι μας εξέπληξαν ευχάριστα. Ίσως να φαινόταν κάπως αταίριαστη επιλογή στο line up της ημέρας αλλά πιστέψτε με, το κοινό συμμετείχε ενεργά σε ολόκληρη την εμφάνισή τους. Άρτιοι σε μουσικό και ηχητικό επίπεδο, με έναν μπασίστα που έκλεβε τις εντυπώσεις. Το tshirt που φορούσε θα έφταιγε σίγουρα, MISFITS αφού!

Varathron

Οι Varathron συναυλιακά είναι μια κολασμένη απόλαυση που πρέπει να βιώσεις. Θα μπορούσαν Α Ν Ε Τ Α να είναι και οι headliners της βραδιάς. Τελευταία φορά τους είχα δει τον Φεβρουάριο μαζί με την άλλη μπαντάρα αγαπημένη, τους Deviser – ΕΔΩ μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο live report της βραδιάς! Άλλη μια φορά που η ορμητική τους παρουσία μας άφησε αποσβολωμένους!

Varathron @ GRF2024 Day 3 - photo by Elena Vasilaki
Varathron @ GRF2024 Day 3 – photo by Elena Vasilaki

Εκεί που η black metal συναντά τη thrash metal θα βρεις πολλές ριφάρες των Varathron που σου μένουν στο μυαλό και μετά το τέλος της εμφάνισής τους! Στο άκουσμα των “Unholy Funeral”, “Nightly Kingdoms”, “His Majesty At The Swamp” το κοινό τους αποθέωσε! Επιβλητικά φωνητικά, εξαιρετική σκηνική παρουσία με τις φιγούρες να χάνονται μέσα στους καπνούς! Ξεσηκωθήκαμε για τα καλά με τα “Tenebrous”, “Saturnian Sect”, “Ouroboros Dweller” και να σας πω ότι θέλαμε μια ωρίτσα ακόμα; Θέλαμε, θέλαμε…

 

Πότε είπαμε είναι το επόμενο live τους; Επισκέπτονται στις 11 Οκτωβρίου την Κύπρο για μια μοναδική εμφάνιση στο Downtown live. Μαζί τους θα βρίσκονται οι Temple Of EvilGodblood και Obsequial Sceptre. Προλαβαίνω;

Mayhem

Αν μου έλεγαν ότι θα δω live τους MAYHEM σε open air festival στην Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα δεν θα το πίστευα! Η ώρα είχε φτάσει για την πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους! Η σκηνή άδειασε, μια γέφυρα εμφανίστηκε, ένα θηριώδη drum set έχει τοποθετηθεί στη σκηνή… Το κοινό ανυπομονεί, αρχίζει να φωνάζει ρυθμικά το όνομα της μπάντας, χειροκροτεί.

Mayhem @ GRF2024 Day 3 - photo by Elena Vasilaki
Mayhem @ GRF2024 Day 3 – photo by Elena Vasilaki
Το video στο background ξεκίνησε…

Εικόνες από τα ’80s. Φωτογραφίες της μπάντας, σκηνές από video-clip, σα ντοκιμαντέρ. Με αναφορές στα γνωστά / αναγνωρίσιμα σημεία της ιστορίας τους και φτάσαμε στο σήμερα, “Daemon”. Οι Νορβηγοί, σε αυτή την επετειακή περιοδεία τους θα γιόρταζαν με τον τρόπο που ξέρουν καλύτερα, όλο το εύρος της σταδιοδρομίας τους. Συγκλονιστική έναρξη με “Malum” και “Bad Blood” και με γκαρίδες από τα βάθη της καρδιάς μας γέμισαν την Ν. Αγχίαλο.

Mayhem @ GRF2024 Day 3 - photo by Elena Vasilaki
Mayhem @ GRF2024 Day 3 – photo by Elena Vasilaki

Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό το άτομο τον Necrobutcher. Σκηνική παρουσία που μας σόκαρε, compact οργή και τσαμπουκάς σε μερικές χορδές. Ναι, οκ την παράσταση έκλεψε ο Attila Scihar. Δεν ξέρω τι “δεν” είχε πιει εκείνο το βράδυ αλλά… εμείς το χαρήκαμε.

 

Τα πρώτα pits άνοιξαν με το “Esoteric Warfare”. Όταν στην οθόνη είδαμε τις λέξεις “Ordo Ad Chao” νομίζω ότι η λέξη χάος ή δέος δεν μπορεί να περιγράψει ακριβώς αυτό που νιώσαμε. Ωμό black metal να ηχεί προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοινό βρίσκεται σε παραλήρημα! Οι Mayhem παρουσίασαν ένα απολαυστικά υπερβολικό θέαμα με έντονα θεατρικά στοιχεία.

Αυτό που είδαμε όσοι βρεθήκαμε στον Βόλο ήταν ένα υπερθέαμα black metal ατμόσφαιρας!

Φτάνοντας στην δισκάρα που επηρέασε ίσως όσο κανένα άλλο τη σκηνή, “De Mysteriis Dom Sathanas” και την εισαγωγή του “Freezing Moon” τα καπνογόνα άναψαν! Δάκρυα χαράς, συγκίνησης και δέους κυλούσαν από τα μάτια μου καθώς γκάριζα τους στίχους:

Darkness is growing
Eternity opens
The cemetery lights up again
As in ancient times
Fallen souls die behind my steps
By following the freezing moon

 

Καταιγιστικό show σαν τελετουργικό που κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Ο Attila αποχώρησε από τη σκηνή και ο Necrobutcher πήρε το μικρόφωνο και μας ευχαρίστησε. Έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της μπάντας και μίλησε ιδιαίτερα για την αρχή αυτής. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν κάλεσε στη σκηνή δύο από τα ιδρυτικά μέλη, τον Messiah στα φωνητικά και τον οδοστρωτήρα Manheim στα τύμπανα!

Πείτε το encore, πείτε το οπως θέλετε… Σχεδόν ολόκληρο το “Deathcrush” EP και οριακά σε φάση δεν-ξέρω-πως-μπήκα-στο-pit.

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ μην με ξυπνάτε!!

Credits

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το GRF2024 και την Έλενα Βασιλάκη για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε. Αυτή τη χρονιά το festival ανέβασε πάρα πολύ τον πήχη και η διοργάνωση στάθηκε επάξια στο ύψος της μπροστά στις όποιες δύσκολες καταστάσεις προέκυψαν.

Σχολιάστε

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here