Home Μουσική Η γνώμη μας Meden Agan: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ

Meden Agan: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ

558
1
Meden Agan

Οι Meden Agan είναι στο “κουρμπέτι” από το 2007 και είναι δημιούργημα του Diman Koutsogianopoulos. Μάλιστα στον πρώτο δίσκο, “Illusions”, ήταν μαζί του και ο Vangelis Yalamas και ο Alexis Giannaras. Μετά η μπάντα οργανώθηκε και μπήκε και η Iliana Tsakiraki στα φωνητικά και κυκλοφόρησαν τον υπέροχο “Erevos aenaon”.

Meden Agan: “μηδέν άγαν”: “τίποτα σε υπερβολή”

Ακολούθησε το “Lacrima dei” που στα φωνητικά ήταν η Maya Kampaki, την οποία και ξέρουμε και από την θητεία της στους Kosmogonia. Θα σας πρότεινα να ακούσετε το πολύ καλό “Enthrone the gods”, πολύ ωραίο Folk/Death Metal. Στο προηγούμενο τους άλμπουμ ήρθε η Dimitra Panariti στα φωνητικά και η μπάντα κυκλοφόρησε ίσως το καλύτερο της άλμπουμ μέχρι τώρα. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε άνετα δίπλα στο “Erevos aenaon”. Φτάνουμε λοιπόν στο “My name is Katherine” και να δούμε τι έχει να μας προσφέρει.

Νέο άλμπουμ λοιπόν

Meden Agan-“My name is Katherine”

Το “My name is Katherine” είναι ένα πραγματικά πολύ όμορφο άλμπουμ που ακούγεται “νεράκι”. Να σημειώσουμε εδώ ότι το άλμπουμ βασίζεται στιχουργικά στην ομώνυμη νουβέλα της Δήμητρας Παναρίτη. Μετά από έξι χρόνια λοιπόν επιστρέφουν οι Meden Agan και θα τους συμβούλευα να μην αργούν να κυκλοφορούν δίσκους. Για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν με έχουν απογοητεύσει με κανέναν δίσκο τους μέχρι τώρα και είναι κρίμα να περνάει ο καιρός έτσι.

Όλα τα στοιχεία των Meden Agan είναι εδώ. Η κιθαριστική δουλειά του Diman είναι για άλλη μια φορά εντυπωσιακή και τα πλήκτρα του Τόλη “ντύνουν” πανέμορφα την μουσική τους. Αν πούμε για την ατμόσφαιρα, τότε ναι είναι καθηλωτική σε όλη την διάρκεια του “My name is Katherine“. Η Δήμητρα Παναρίτη μπαίνει μέσα στο ρόλο της ηρωίδας και εξυψώνει με ξεχωριστό τρόπο τις ερμηνείες της, χωρίς να έχει υπερβολές. Στο “Confident” ας πούμε δίνει ρέστα, όπως και στο τρομερό “Moth”. Το concept του άλμπουμ έχει να κάνει με την “Κατερινα”, μια ηρωίδα της μεταπολεμικής Ελλάδας του ’50. Η “Κατερίνα” λοιπόν, προσπαθεί να αφήσει πίσω τον πόνο και την καταπίεση και να νιώσει για πρώτη φορά το αίσθημα της χαράς.

Όλο το άλμπουμ ακολουθεί το concept. Από τα οργισμένα riffs του “Moth” πάμε σε πιο χαλαρές καταστάσεις στο “Time like space”. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα “Trapped”, “Shedding” και “Rejection”.

Οι Meden Agan σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο…

Το άλμπουμ ακούγεται πολύ άνετα και ο ακροατής μπαίνει μέσα στην ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας, το οποίο είναι και το ζητούμενο άλλωστε. Το “Sickness” σε πάει σε πιο κινηματογραφικά μονοπάτια και σε μαγεύει, πραγματικά ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια. Όσο ακούς το άλμπουμ η ερμηνεία της Δήμητρας σε πάει σε άλλη διάσταση, για την ακρίβεια σε μεταφέρει σε αυτές τις τόσο δύσκολες και ασταθείς εποχές που βίωσε η Ελλάδα τότε. Εξαιρετικά riffs στο “Victorious” με τις ταχύτητες να αυξάνονται και να έχουμε ουσιαστικά ένα Heavy Metal κομμάτι με μελωδικά solos.

Δήμητρα Παναρίτη

Θα μπορούσα να ισχυριστώ πολύ εύκολα ότι μου φέρνουν στο νου τους εξαιρετικούς After Forever. Μια από τις πρώτες μπάντες της Floor Jansen των Nightwish. Ναι, η ψηλή Ολλανδέζα είχε ζωή και πριν τους Φινλανδούς. Αυτοί την χρειάζονταν, όχι αυτή αυτούς. Το “Beyond any suspicion” έχει πανέμορφα πλήκτρα και μια prog αισθητική που μου αρέσει πολύ. Το “Transition” είναι απλά ότι πρέπει για τελευταίο κομμάτι, απίστευτη ερμηνεία από την Δήμητρα και εντυπωσιακή δουλειά στις κιθάρες για άλλη μια φορά. Άσε που στο τρίτο λεπτό περίπου έχει κάτι γαμάτα prog περάσματα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η τρομερή δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί για το εξώφυλλο του άλμπουμ. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Δημήτρη Τζώρτζη και η φοβερή παραγωγή έχει γίνει από τον Terry Nikas των Scar of the sun στα Zero gravity studios και το mastering στα Fascination Street studios(που αλλού?).

Στο τέλος λοιπόν…

Εν κατακλείδι, το “My name is Katherine” είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ και με τα “Catharsis” και “Erevos aenaon”, αποτελεί από τις καλύτερες δουλειές της μπάντας. Το νέο τους άλμπουμ αξίζει με χίλια και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πραγματικά μια πολύ καλή και ποιοτική δουλειά.

1 COMMENT

Comments are closed.