Home Μουσική Η γνώμη μας Kawir: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ “Κυδοιμος”

Kawir: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ “Κυδοιμος”

1415
0
Kawir

Οι Kawir είναι παλιές καραβάνες στο χώρο του Ευρωπαϊκού Black Metal. Δουλεύουν σιωπηλά όλα αυτά τα χρόνια και κυκλοφορούν εξαιρετικά άλμπουμ με συνέπεια. Είναι μπάντα με ποιότητα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πιο διάσημες του παγκόσμιου στερεώματος. Το 2019 κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του χώρου, το “Αδράστεια”. Εκπληκτικός δίσκος ακραίου Black Metal με περιορισμένη, δηλαδή όσο χρειάζεται, μελωδία. Εγώ είμαι φανατικός των πρώτων άλμπουμ μέχρι και το “Ophiolatreia”. Μετά απλά τους ακολούθησα με συνέπεια μέχρι και το πιο πρόσφατο τους που κυκλοφόρησε το 2019.

Kawir-“Κυδοιμός”

Έτσι λοιπόν, πέντε χρόνια σχεδόν μετά το “Αδράστεια” το οποίο έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την πλούσια πολεμική ατμόσφαιρα του. Πάμε στο “Κυδοιμός”, εδώ λοιπόν δεν χρειάζονται εισαγωγές. Κατευθείαν στο mosh pit με ακατάπαυστο πολεμικό pagan black metal που μόνο οι Kawir γνωρίζουν να ερμηνεύουν τόσο καλά. “Teiresias”, “Fields of flegra” και “Centauromachy” σε πετάνε στον τοίχο με την ωμή επιθετικότητα τους και την χαοτική ατμόσφαιρα από τα πλήκτρα σε συνδυασμό με τα απειλητικά riffs. Εντάξει όταν ακούω στην αρχή του “Hecatonchires” την κληρονομιά του Quorthon με πιάνει ρίγος. Εξαιρετικό, γκαζάτο, σε σημεία κομμάτι γεμάτο πολεμικές ιαχές. Να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το άλμπουμ τα φωνητικά του Therthonax είναι όπως πρέπει για ένα Black Metal άλμπουμ.

“Myrmidones”, Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία, δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας, και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Άρα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει εδώ μέσα, χαμός. Να σημειωθεί ότι το το drumming του Αγησίλαου “θερίζει ψυχές”. Στο ίδιο μοτίβο και το “Achilles and Hector”, “ξύλο” από όλες τις πλευρές με αδυσώπητο blastbeat. Τρομερό με παρανοϊκή πολεμική ατμόσφαιρα σε όλη την διάρκεια του. Παρόντες οι Bathory και εδώ στο “Achilles funeral”, επικό και μελωδικό κομμάτι όσο χρειάζεται. Από τα αγαπημένα μου του δίσκου.

Το “Κυδοιμος” κυλάει “νεράκι” μέχρι τώρα, άγνωστη λέξη το skip. Επιστροφή στο πεδίο της μάχης, η μπάντα σε παρασέρνει μέσα στο χάος. Αίμα και πόλεμος τα χαρακτηριστικά για το “Echetlaeus”. Και προτελευταίο άσμα έχουμε το ομώνυμο, “Kydoimos”. Στην ελληνική μυθολογία ο Κυδοιμός ήταν η προσωποποίηση του θορύβου της μάχης, το αντίστοιχο πνεύμα ή δαίμονας. Ταχύτατο κομμάτι με επικά riffs και φωνητικά που σε βάζουν στο πεδίο της μάχης. Το τελευταίο κομμάτι ως τίτλος, μπορεί να χαρακτηρίσει όλο το άλμπουμ, “War is the father of all”. Ένα επικό με καλπάζοντα mid tempo ρυθμό και μεγαλειώδη “καθαρά” φωνητικά. Το άλμπουμ τελειώνει και η άποψη μου έχει σχηματιστεί με τον πρώτο άκουσμα κιόλας.

Όπως και ο προκάτοχος του, έτσι και το “Κυδοιμός” θα αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από την πλευρά μου. Είναι ένα άλμπουμ που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, περιορισμένες μελωδίες, επικές ατμόσφαιρες και αφηγήσεις. Σε παρασέρνει μέσα στην αρχαία Ελληνική ιστορία και μυθολογία και σε εμπλουτίζει γνώσεις. Μπορεί να ήμουν της θεωρητικής κατεύθυνσης, όμως δεν είχα ιδέα τι ήταν ο Κυδοιμός ή οι Μυρμιδόνες. Το ένατο άλμπουμ των Αθηναίων Pagan Black Metallers Kawir είναι ένα “κόσμημα”.