Home Στήλες X-Ray Scatman John: Τι γνωρίζεις για τον κύριο John Paul Larkin;

Scatman John: Τι γνωρίζεις για τον κύριο John Paul Larkin;

501
0
scatman john Scatman John: Τι γνωρίζεις για τον κύριο John Paul Larkin;
Scatman John: Τι γνωρίζεις για τον κύριο John Paul Larkin;

Το όνομα Scatman John, σας λέει κάτι; Ίσως οι περισσότεροι της γενιάς μας, εκεί κοντά στα 40-50 (οκ και μικρότεροι), να θυμούνται τον κύριο εκείνο με την παρακάτω φράση:

scatman john

Ο κύριος Scatman John ή όπως ήταν το όνομα του, John Paul Larkin, ήταν Αμερικανός πιανίστας και τραγουδιστής της τζαζ για αρκετές δεκαετίες. Τώρα θα μας πεις πως γίνεται ένας τζαζίστας να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία από ένα κομμάτι;

Έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του 1990 μέσω του scat τραγουδιού και της χορευτικής μουσικής που πρόσθεσε. Ηχογράφησε πέντε άλμπουμ, τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ 1986 και 2001. Μέχρι σήμερα, το 2023, ο John Paul Larkin έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και έχει γίνει 15 φορές χρυσός και 18 φορές πλατινένιος! Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και στην Ευρώπη, ο Scatman John έγινε γνωστό εξαιτίας των singles “Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)” του 1995 και του “Scatman’s World”.

 

Fun facts

Το ήξερες ή πάει το μυαλό σου, σε ποια χώρα, έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις; Για να μη σε κρατάμε σε αγωνία και δεν είναι καιρός για τέτοια, θα σου πούμε πως η χώρα που αναζητάς, είναι η Ιαπωνία. Δεν το περίμενες, σωστά;
Συγκεκριμένα, το 1995, το album Scatman’s World πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα!

Αυτό που επίσης σίγουρα δεν γνώριζες, ήταν πως ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το album αλλά και κατάφερε η καριέρα του να απογειωθεί, ήταν ο τραυλισμός που είχε. Έτσι εκτός από τις μουσικές του δραστηριότητες, είχε εμβαθύνει καια σχοληθεί με οργανώσεις που ασχολούνται με τον τραυλισμό. Πίσω στο 1996, ίδρυσε το Ίδρυμα Scatland Foundation για την υποστήριξη των ατόμων που τραυλίζουν.

Ο Scatman John ή John Paul Larkin, ήταν αποδέκτης του βραβείου Annie Glenn της Αμερικανικής Ένωσης Λόγου-Γλώσσας-Ακοής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες στην κοινότητα του τραυλισμού όπου και μεταθανάτια εισήχθη στο Hall of Fame της Εθνικής Ένωσης Τραυλισμού.

Η γέννηση και ο τραυλισμός

Γεννήθηκε στο Ελ Μόντε της Καλιφόρνια. Η παιδική του ηλικία, χαρακτηρίζετε ως ιδιαίτερη. Αφού από την εποχή που έμαθε να μιλάει, ο τραυλισμός έγινε κομμάτι της ζωής του. Μπορεί στις μέρες μας να φαντάζει τίποτα, για τότε όμως αλλά και για τον ίδιο, το πρόβλημα ήταν σοβαρό. Συνέβαλε στη συναισθηματικά τραυματική παιδική του ηλικία. Μπορεί ο λόγος που έγινε σπουδαίος μουσικός της τζαζ, να ήταν η απόφαση που πήραν οι γονείς. Σε ηλικία δώδεκα ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο και δύο χρόνια αργότερα εισήχθη στην τέχνη του scat singing μέσω δίσκων της Ella Fitzgerald και του Louis Armstrong.
Αν τον βοήθησε στη ζωή του; Φυσικά, αφού το πιάνο του παρείχε ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες του λόγου. Λέτε να κρύφτηκε πίσω από αυτό; Φυσικά, του εξασφάλιζε λίγο χρόνο και εν μέρη σιωπή.

Η μουσική του καριέρα

Η πρώτη γνωστή εμφάνιση σε studio album ήταν το 1981 στο άλμπουμ Animal Sounds του Sam Phipps.

Το 1986, κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ John Larkin μέσω της Transition. Η παραγωγή άλμπουμ αυτού έγινε από τον ίδιο, μαζί με τη Μάρσια Λάρκιν. Σε αυτό συμμετείχε ο Joe Farrell στο σαξόφωνο.

“Scatman John”

Για να προωθήσει την καριέρα του αλλά και για να δοκιμάσει νέα πράγματα, μετακόμισε το 1990 στο Βερολίνο. Εκεί, είδε έναν άλλο κόσμο. Ανακάλυψε μια τζαζ κουλτούρα που τον εκτιμούσε και θαύμαζε τη δουλειά του. Τότε άρχισε να παίζει σε συναυλίες τζαζ . Αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα μνημειώδες βήμα μακριά από τις ανασφάλειές του. Αυτό που έκανε, ήταν να προσθέσει για πρώτη φορά το τραγούδι στην εμφάνισή του, εμπνευσμένος από ένα standing ovation που έλαβε για μια εμφάνιση στο Cafe Moscow στο Βερολίνο.

Ο ατζέντης του Manfred Zähringer από την Iceberg Records, σκέφτηκε να συνδυάσει το scat singing με μοντέρνα χορευτική μουσική και hip hop εφέ.

Και κάπως έτσι έγινε η αρχή! Αν και ο Larkin ήταν διστακτικός στην αρχή, γιατί μη ξεχνάμε πως είχε καταφέρει να κρύψει πολύ καλά το πρόβλημα του, μέσα στο ταλέντο του. Αν είχε φόβο; Μα φυσικά και φοβόταν… μήπως τον κοροϊδέψουν και τον επικρίνουν για άλλη μια φορά…

Δεν ήθελε οι ακροατές του να αντιληφθούν τον τραυλισμό του. Η Τζούντι, η σύζυγος του, προτείνει να βάλει το πρόβλημα αυτό, μέσα στη μουσική του. Συνεργαζόμενος με τους παραγωγούς χορού Tony Catania και Ingo Kays, ηχογράφησε το πρώτο single, “Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)”.

Μετά την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, υιοθέτησε το νέο όνομα και την περσόνα του “Scatman” John.