Home Μουσική Άρθρα Dirty Granny Tales: H «Βρώμικη Γριά» τραγουδάει ακόμη…

Dirty Granny Tales: H «Βρώμικη Γριά» τραγουδάει ακόμη…

397
0

Οι Dirty Granny Tales σχηματίστηκαν το 2006 και αμέσως έκαναν αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τον ιδιότυπο συνδυασμό ζωντανής ακουστικής μουσικής, κουκλοθέατρου, χορού και animation projection, που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις τους . Πήραν το όνομα τους από την εικόνα μιας «απόκοσμης βρώμικης γριάς, σε ένα παγωμένο αφιλόξενο δωμάτιο, έτοιμη να αφηγηθεί ιστορίες από αλλόκοτους κόσμους» και ξεκίνησαν να διηγούνται τα «σκοτεινά παραμύθια τους».

Σχηματισμένη από μέλη της γνωστής metal μπάντας των 90s Horrified (αρκετές από τις μελωδίες των παραστάσεων μπορούν να εντοπιστούν σε κομμάτια του συγκροτήματος), η «Βρώμικη Γριά» τραγουδάει «σκοτεινά παραμύθια» με επιρροές από Tim Burton (The Nightmare Before Christmas) και The Residents, όπως επίσης και από Μάνο Χατζιδάκι, David Bowie, Black Metal, King Diamond και progressive psychedelic rock. Μερικές στιγμές φέρνουν λίγο στο μυαλό τους Devil Doll ενώ ο ίδιος ο Σταύρος Μητρόπουλος (ο ιθύνων νους του σχήματος, βασικός τραγουδιστής, ex-Horrified και δημιουργός animation) , έχει αναφέρει πως ως  προς τη φωνητική του  ερμηνεία τον έχουν επηρεάσει κατά κύριο λόγο η Diamanda Galas, οι Dimmu Borgir και ο Martyn Jacques των Tiger Lillies.

Βέβαια οι παραστάσεις των Dirty Granny Tales είναι πολύ περισσότερα από την μουσική. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επίσης και ο σύγχρονος χορός που εντάσσει κούκλες και κινήσεις με κοστούμια θυμίζοντας πολλές φορές Japanese Gothic Theater.  Επίσης η αισθητική και οι εικόνες ταινιών όπως το “Pan’s Labyrinth”, (Guillermo del Toro)  το “Funny Man” (Simon Sprackling), το “Ηellraiser” (Clive Barker) , το “City of lost children” (Jean-Pierre Jeunet) και τα animation του Jan Svankmajer, αποτελούν σύμφωνα με τα μέλη του σχήματος σημαντικές επιρροές για τους  Dirty Granny Tales

Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο των παραστάσεων και οι μουσικοί δεν περιορίζονται σε αυτή τους μόνο την ιδιότητα αλλά παράλληλα  υποδύονται ρόλους και η δράση τους έχει άμεση επιρροή στην ιστορία.

Η εκκίνηση έγινε το 2006 με την παράσταση «Inversed world», που λαμβάνει χώρα σε ένα φαντασιακό κόσμο, που μας περιγράφει ένας συγγραφέας και στον οποίο οι Μαριονέτες έχουν κατορθώσει να επικρατήσουν επί των ανθρώπων και τους έχουν μετατρέψει αυτούς σε ανδρείκελα. Η επιτυχία της παράστασης ήταν σαφής από την αρχή ενώ το ίδιο συνέβη και το 2008 όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο CD

Η παράσταση, όμως, που τους έκανε γνωστούς σε μεγαλύτερη μερίδα κοινού και άνοιξε τον δρόμο για την κατοπινή πορεία τους ήταν το Didis Son, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2009 και τα επόμενα χρόνια κατέκτησε διάφορα «παράσημα» σε διεθνή φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων xαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη παρουσία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Σμύρνης, έδωσε στο σχήμα ρόλο headliner μετά από την πρώτη τους εμφάνιση στη Ρουμανία, πέτυχε ρεκόρ εισιτηρίων στο English Theater of Berlin, τρεις sold out παραστάσεις στο Ιnternational Performing Art Festival στο Bergen της Νορβηγίας κ.α.

Πρόκειται για την παράσταση σήμα κατατεθέν των Dirty Granny Tales, οι οποίοι από το 2012 έχουν για βάση τους το Βερολίνο, επιστρέφουν για να παρουσιάσουν στο θέατρο Σταθμός και για εννέα μοναδικές παραστάσεις, ανανεωμένη την κοκκινομάλλα πριγκίπισσά τους, που πρωταγωνιστεί σε αυτή την περίεργη «ερωτική ιστορία».

Οι εμφανίσεις, μάλιστα, στο θέατρο του Μεταξουργείου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μια ευρύτερης περιοδείας για την «επανεμφάνιση» της εμβληματικής παράστασης, που με στάσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα και Ιωάννινα παρουσιάζεται δοσμένη μέσα από μία άλλη οπτική γωνία και εμπλουτισμένη με καινούργια acts on stage και animations.

Το Didi’s Son πραγματεύεται την ερωτική έλξη του παραμυθά (του χαρακτήρα του συγγραφέα δηλαδή από το Inversed World)  με την πρωταγωνίστρια του έργου του, τη μαριονέτα Didi. Ο καρπός του έρωτά τους θα φέρει στον φανταστικό κόσμο έναν απόγονο ο οποίος δεν ανήκει εκεί, ούτε όμως στον δικό μας κόσμο. Είναι μισός φανταστικός και μισός αληθινός. Eνα πλάσμα που δεν ξέρει που ανήκει και προσπαθεί να μάθει…

Το 2010 ακολούθησε και το τρίτο μέρος της ιστορίας, με τίτλο Jealous, με τους Dirty Granny Tales να επικεντρώνονται αυτή την φορά σε έναν άλλο χαρακτήρα του παραμυθιού, τον Broom man ενώ την ίδια χρονιά το Didi’s Son κυκλοφόρησε σε CD και DVD . Την αμέσως επόμενη χρονιά παρουσίασαν στους μεγαλύτερους Αθηναϊκούς θεατρικούς χώρους μία μεγάλη παραγωγή με το όνομα “Rejection”, η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Το 2016 και το 2017 παρουσίασαν σε sold out παραστάσεις στην Ελλάδα, το Telion’s Garden, μια ιστορία επηρεασμένη από τη μετανάστευση, που εισβάλει στα ανθρώπινα ένστικτα, όπου η αγανάκτηση και ο φόβος σε οδηγεί σε απεγνωσμένες αποφάσεις. «Η επιδίωξη για έναν τέλειο, άψογο και θεϊκό κόσμο, γίνεται ο στόχος. Ένας κόσμος όπου καμιά φλόγα δεν μπορεί να τον καταστρέψει, ένας κόσμος που δεν επιτρέπει την ύπαρξη της διαβολικής φωτιάς! Όμως, η έλλειψη της φωτιάς δημιουργεί έναν ψυχρό, χωρίς καθόλου αισθήματα, κόσμο… Η τελειότητα είναι μια αυταπάτη… Η ζωή είναι ένας αδιαχώριστος δεσμός από φως και σκοτάδι. Το να σεβαστούμε αυτόν το δεσμό είναι η μόνη διέξοδος για την επιβίωσή μας…» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα επιστρέφουν για να παρουσιάσουν το «ανανεωμένο» Didi’s Son ενώ αμέσως μετά σχεδιάζουν να βάλουν τις τελικές πινελιές στο επόμενό τους έργο το οποίο ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καθώς και να προγραμματίσουν τις εμφανίσεις τους σε διάφορα φεστιβάλ.

Τα υπόλοιπα επί της σκηνής..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση /σκηνοθεσία/ σχεδιασμός κοστουμιών και χαρακτήρων/κείμενο/ animation: Σταύρος Μητρόπουλος,
Χορογραφίες: Εριφύλη Δαφέρμου
Σχεδιασμός φώτων: Αλέξης Αλεξάνδρου
Κατασκευές κούκλων: Δημήτρης Στάμου
Τεχνική επιμέλεια: Θάνος Μητρόπουλος, Γιώργος Πετράτος,
Στίχοι: Χάρης Λόξας

Παίζουν:

Στο ρόλο του Mouldbreath (κιθάρα, μαντολίνο, φωνή): Σταύρος Μητρόπουλος
Στο ρόλο του Worm Eaten Vagus (μπάσο, πνευστά, μεταλλόφωνο, δεύτερη φωνή): Θάνος Μητρόπουλος
Στο ρόλο του Shake Teeth (πιάνο, δεύτερη φωνή): Χριστίνα Συριοπούλου,
Στο ρόλο του Heart Beat Zero (κρουστά): Mιχάλης Κασβίκης.
Χορός, χειρισμός κούκλας : Εριφύλη Δαφέρμου
Χειρισμός κούκλας : Σταύρος Ψιλάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 9 Μαρτίου στις 23:00
Παραστάσεις: από Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 έως 25 Μαρτίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 23:00 , Σάββατο & Κυριακή στις 21:00

Εισιτήριο: 15€, Προπώληση: 12€
Διάρκεια: 75 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Σταθμός
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλ.: 211 40 36 322