Home Μουσική Άρθρα Oι Septicflesh μας ταξιδεύουν από το 1990 στα σκοτάδια τους…

Oι Septicflesh μας ταξιδεύουν από το 1990 στα σκοτάδια τους…

575
0
Septicflesh
Septicflesh Titan promotional photo

Οι Septicflesh  ξεκίνησαν (σαν Septic Flesh) πριν από 28 χρόνια στην Αθήνα και σήμερα αποτελούν  ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του ακραίου ήχου παγκοσμίως, έχοντας καθιερωθεί χάρη στο καλλιτεχνικό τους όραμα και την πιστή διαδρομή τους στο χώρο του συμφωνικού death metal.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1990 από τους Σωτήρη Βαγενά (κιθάρες), Σπύρο Αντωνίου (μπάσο, φωνή) και Χρήστου Αντωνίου (κιθάρες) και τον Δεκέμβριο του 1991 βγήκε σε κυκλοφορία το 1ο τους EP, Temple of the Lost Race. Τρία χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1990, κυκλοφόρησε το πρώτο full-length album τους με τίτλο «Mystic Places of Dawn» ενώ άμεσα ακολούθησε το  « Έσοπτρον» καθιερώνοντας τους σαν ένα από τα κορυφαία σχήματα του underground. Η συνέχεια έρχεται με τα The Ophidian Wheel (1997) και A Fallen Temple (1998) και πλέον οι Septic Flesh, με την συμμετοχή και της (κόρης του Μανώλη Ρασούλη) Ναταλίας Ρασούλη (Νatalie Rasoulis) στα –αιθέρια- φωνητικά κατακτούν το metal κοινό και εντός των συνόρων της Ελλάδας.

Με προσωπικό και άκρως αναγνωρίσιμο ήχο, χτισμένο πάνω στις δυναμικές κιθάρες, τα ογκώδη drums και την εναλλαγή μελωδικών και brutal φωνητικών, οι Septic Flesh αρχίζουν να εξελλίσονται σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής metal σκηνής στο εξωτερικό. Παράλληλα προχωρούν σε σημαντικούς πειραματισμούς όσον αφορά τον ήχο τους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εμφανείς τόσο στο Revolution DNA (1999) όσο  και στο “κομψοτέχνημα Sumerian Daemons (2003), μια άρρωστη κατάβαση στο σκότος των ψυχών του κάτω κόσμου, ντυμένη με αριστουργηματικά riffs, συνοδεία συμφωνικής.”.

Κάπου εκεί και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2003  ξεκινάει ένα καλλιτεχνικό διάλειμμα μερικών  ετών για την μπάντα, με τα μέλη της να ασχολούνται με άλλα εγχειρήματα, είτε μουσικά (Chaostar, The DevilWorx, Aenaos κλπ) είτε γενικότερα καλλιτεχνικά. Η τελευταία αναφορά φυσικά έχει να κάνει με τον Σπύρο Αντωνίου, ο οποίος είναι πιο γνωστός με το όνομα «Seth Siro Anton» και έχει υπογράψει το artwork όχι μόνο όλων των δουλειών των Septicflesh αλλά και δίσκων πολλών γνωστών συγκροτημάτων όπως οι : Decapitated, Devian, Vader, Paradise Lost, Belphegor, Nile, Soilwork, Caliban, Heaven Shall Burn, Serenity, Kamelot, Flowing Tears, Moonspell, Methedras, Universum, Old Man’s Child κ.α.

Η επιστροφή της μπάντας γίνεται στο ελληνικό Metal Healing Festival, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2007, ενώ την επόμενη χρονιά, τον Απρίλιο του 2008, κυκλοφορεί το έβδομο full-length CD του συγκροτήματος, που πλέον έχει υπογράψει  με τη γαλλική δισκογραφική εταιρία Season of Mist. Ο δίσκος αυτός είναι το Communion με το οποίο τα ορχηστρικά και χορωδιακά μέρη αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τον ήχο της μπάντας, που πλέον λέγεται Septicflesh, σε μια αλλαγή που σηματοδοτεί την νέα εποχή που έχει ξεκινήσει.

Το “Communion” αποτέλεσε την αφετηρία και για την άτυπη τριλογία που συνεχίστηκε με το “The Great Mass” (2011), για να ολοκληρωθεί με το “Titan” (2014) που γνώρισε αποθεωτικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό και οδηγεί σε νέα επίπεδα το συγκρότημα. «Για εμένα η σημαντικότερη περίοδος των septicflesh, ήταν από το Communion και μετά. Καταρχάς υπογράψαμε με μια σοβαρή εταιρεία, η οποία μας βοήθησε στην οργάνωση μεγάλων tour. Δεύτερον ήρθε το management και οι κλεισμένες δουλειές στο εξωτερικό. Από τότε κάνουμε συνέχεια τουρ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση της μπάντας. Αν δε βγεις στο δρόμο, δεν σε ξέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Χρήστος Αντωνίου.

Φέτος , το συγκρότημα παρουσίασε την νέα του δουλειά με τίτλο Codex Omega, στην οποία η συμφωνική μουσική, τα πολλά μελωδικά σημεία, η (παραδοσιακή) εναλλαγή στοιχείων αλλά και τα brutal death στοιχεία δημιουργούν ένα άκρως σκοτεινό και μυστικιστικό ηχητικό περιβάλλον , με το σουηδό  Jens Bogren να υπογράφει την παραγωγή. Κι αν σε κάποιους το όνομα μπορεί να μην λέει πολλά, αξίζει να αναφερθεί πως ο Σουηδός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με ονόματα όπως οι  Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Arch Enemy, At The Gates, Katatonia, Babymetαl, Soilwork, James LaBrie, Moonspell, Kreator, Devin Townsend, Dark Tranquillity, Paradise Lost, Amon Amarth, Rotting Christ, Symphony X και Angra.

 

Ο Χρήστος Αντωνίου, ο οποίος εχει σπουδάσει κλασική μουσική και σύνθεση στα βρετανικά πανεπιστήμια London College of Music και Royal Northern College of Music, έχει καταπιαστεί –όπως πάντα- με τα ορχηστρικά/συμφωνικά/χορωδιακά μέρη, ο Σωτήρης Βαγενάς υπογράφει ξανά τους στίχους ενώ ο Σπύρος Αντωνίου, όπως ήταν και αναμενόμενο, είναι υπεύθυνος και για αυτό το artwork. Όλοι, βέβαια, συνεισφέρουν συνθετικά στον νέο δίσκο, συμπεριλαμβανομένου και του νέου drummer της μπάντας, καθώς ο Krimh (Kerim  Lechner) κάθεται πια πίσω από το drum set, στο οποίο είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Φώτη Μπερνάρντο. Η συνεισφορά  του πρώην drummer των Decapitated ακόμη και σε κιθαριστικά μέρη δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση καθώς ο Αυστριακός έχει κυκλοφορήσει και τρείς solo δουλειές.

Το Codex Omega θα αποτελεί και το βασικό κομμάτι του setlist στο επικείμενο live του συγκροτήματος το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στο  Piraeus 117 Academy, με τους Septicflesh να κάνουν ένα διάλλειμα ανάμεσα σε sold-out shows στην Αμερική και την Ευρώπη, για να παίξουν μπροστά στο αθηναϊκό κοινό των fans τους. Φυσικά δεν θα λείψουν και κομμάτια-ύμνοι της μπάντας όπως τα Anubis, Pyramid God, Persepolis, Communion ή The Vampire from Nazareth, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται ένα σόου με εκπλήξεις και το συγκρότημα να σχεδιάζει να εμφανιστεί με ανανεωμένα κουστούμια αλλά και σκηνικά…Septicflesh